Se reduc drastic internările!

control la spital

* Vizite mai dese la medicul de familie

De astăzi, nemţenii vor beneficia de un nou pachet de servicii medicale, mai generos pe anumite segmente, dar va şi condiţiona asiguraţii să se prezinte mai des la medicul de familie. Din ianuarie 2015, va intra în vigoare şi pachetul minim de servicii medicale care îi vizează pe cei neasiguraţi. Odată cu acestea, a fost aprobat şi noul Contract-Cadru de servicii medicale, documentul care prevede condiţiile în care se acordă asistenţa medicală.

Nemţenii cu vârste de până la 39 de ani vor fi oblşigaţi să meargă, preventiv, la mediul de familie o dată la 3 ani, iar cei de peste 40 de ani vor avea programare la doctor o dată pe an. Pe baza unei riscograme, fiecare persoană va beneficia de un set de analize, raportat la predispoziţiile pe care le are pentru anumite boli ori conform semnelor clinice depistate de medic. Un set de analize gratuite poate cuprinde între 4 şi 10 teste.De asemenea, tot din acestă lună, nemţenii vor merge la psiholog pe banii statului. Serviciile de psihoterapie vor fi decontate pentru persoanele care îşi plătesc contribuţia la asigurările de sănătate. De asemenea, copiii diagnosticaţi cu autism vor beneficia de servicii psihologice gratuite. Pentru copiii autişti se vor deconta evaluarea, consilierea şi psihoterapia. Autorităţile medicale anunţă că medicul de familie ar urma să primească şi bani în plus pentru consultaţia în urma căreia ar depista cancerul şi alte boli grave, respectiv 10,45 de lei, dar aceasta este în fază de proiect.

De la 1 iunie, însă, mai multe afecţiuni vor fi tratate ambulatoriu şi nu în spital, cum ne-am cam obişnuit. Serviciile stomatologice intră în pachetul de bază, iar medicii primesc bonusuri pentru depistarea bolilor grave în vreme ce cetăţenii care îşi neglijează starea medicală şi refuză consultul periodic riscă sancţiuni şi chiar amenzi. De astăzi, vor fi tratate fără spitalizare continuă peste 100 de afecţiuni şi peste 100 de proceduri chriugicale. Serviciile medicale spitaliceşti care nu necesită internare continuă, acordate în regim de spitalizare de zi, pot fi contractate de unităţile sanitare cu paturi şi unităţile sanitare autorizate de Ministerul Sănătăţii să efectueze aceste servicii şi de centrele de sănătate multifuncţionale cu personalitate juridică care au avizate ori aprobate de Ministerul Sănătăţii structuri de spitalizare de zi. Maximum 12 ore vom sta în spital în caz de infecţie intestinală bacteriană şi virală, diareea şi gastro-enterita, hepatita virală cronică, hipertensiunea primară, forme de angină pectorală fără coronarografie, cardiopatia ischemică cronică, rino-faringita acută (guturaiul comun), amigdalită acută, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, pneumonia virală, boala pulmonară obstructivă cronică cu infecţie acută a căilor respiratorii inferioare, avort spontan incomplet fără complicaţii, boala Lyme. Unele servicii acordate în regim de spitalizare de zi pot fi acordate, însă, şi în regim de spitalizare continuă, dacă pacientul prezintă complicaţii.

 

Geanina NICORESCU