Se caută nume pentru trei pui de zimbru!

Tina-Þinutul zimbrului 1„Găsirea a trei astfel de nume nu e tocmai o treabă uşoară, motiv pentru care ne-am gândit să vă cerem ajutorul”, spun reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ.

Până pe data de 10 august, nemţenii pot participa la concursul lansat de Parcul Natural Vânători Neamț, cu ocazia venirii pe lume a trei pui de zimbru, doi masculi şi o femelă.

„Mare bucurie pentru membrii Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ, dar şi oarece motiv de îngrijorare. Zimbrişori noştri, doi masculi şi o femelă, vor trebui să poarte un nume, care neapărat să înceapă cu particula Ro. Găsirea a trei astfel de nume nu e tocmai o treabă uşoară, motiv pentru care ne-am gândit să vă cerem ajutorul”, au anunțat reprezentanții administrației parcului pe pagina de Facebook.

La concurs pot participa toți admiratorii acestui animal de legendă, condiţia fiind ca fiecare participant să înscrie în concurs două nume (un nume de mascul și un nume de femelă), dintre care comisia le va selecta pe cele mai sugestive.

Variante de nume: Rozana sau Românaşul…

Propunerile pot fi trimise pe adresa de e-mail elenavnt@yahoo.co.uk sau înscrise prin comentariu pe pagina de Facebook a parcului. Premierea va avea loc pe data de 13 august 2015, în cadrul proiectului „Ţinutul Zimbrului – Sarea în bucate”, implementat de Fundaţia Ecosilvex 2000 Piatra-Neamț, în parteneriat cu Administratia Parcului Natural Vânători Neamţ.

„Ca să vă stimulăm imaginaţia, vă reamintim că, acum doi ani, elevii din zona Parcului, cu gândul la Ozana cea limpede şi frumos curgătoare, au reuşit să găsească un nume tare frumos pentru o femelă: Rozana. Anul trecul, in cadrul aceluiasi concurs, o fetita de la clubul ECOMIL 2000 din Vânători Neamţ a botezat un pui de mascul cu numele Românaşul”, adaugă organizatorii competiţiei.

Parcul Natural Vânători Neamţ este o arie protejată constituită în anul 1999, cu statut de parc natural, destinată protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului şi tradiţiilor locale, reintroducerii zimbrului în arealul său natural şi încurajării turismului bazat pe aceste valori.

Ultimul zimbru din Moldova a dispărut în 1762

În martie 2012, a demarat un program-pilot naţional de repopulare a zonei cu zimbri, în momentul de faţă fiind puse în libertate 18 exemplare. „Cu cât avem mai multe exemplare puse în libertate, cu atât şansele de succes sunt mai mari. Scopul proiectului este să obţinem, cât mai curând posibil, un efectiv de 20 – 25 de exemplare în libertate. Anul trecut, în aprilie, am primit 6 exemplare de zimbri din Europa care au fost puse deja în libertate, în zona Hangu. Toate exemplarele poartă la gât colare GPS, pentru a fi monitorizate, în aşa fel încât să se poată stabili preferinţa habitatelor sau a refugiilor. Din fericire, până acum nu au fost probleme de adaptare a zimbrilor”, ne-a spus Răzvan Deju, manager de proiect.

Zimbrii au la dispoziţie o zonă protejată de câteva sute de hectare. Specialiştii spun că aceştia s-au acomodat cu terenul, au surse de hrană şi s-au adaptat bine la mediu.

Ultimul zimbru din Moldova a dispărut în 1762, iar ultimul exemplar din Transilvania în 1790. În Polonia, ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în 1919.

În 1927, mai puţin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toţi în grădini zoologice, ultimii zimbri în sălbăticie fiind ucişi de branconieri, după Primul Război Mondial.

În România, refacerea speciei a început la data de 12 noiembrie 1958, când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia în pădurea Slivuţ-Haţeg, judeţul Hunedoara.

Cadrul natural, sursă de inspiraţie pentru personalităţi ale culturii şi artei

Parcul Natural Vânători Neamţ este o arie protejată constituită în anul 1999, cu statut de parc natural, destinată protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului şi tradiţiilor locale, reintroducerii zimbrului în arealul sau natural şi încurajării turismului bazat pe aceste valori.

În momentul de faţă, Parcul Natural Vânători Neamţ este singurul loc din ţară în care zimbrul se întâlneşte în captivitate – în cadrul Grădinii Zoologice din comuna Vânători (efectiv de 6 zimbri), în semilibertate – în cadrul Centrului de Management al Zimbrului, din cadrul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ (un efectiv de 21 zimbri) şi 18 zimbri – în libertate.

Parcul Natural Vânători Neamţ se află situat în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu Suceava, cu precădere în raza comunelor Agapia, Bălţăteşti, Brusturi, Crăcăoani, Vânători Neamţ, Răuceşti, Pipirig şi a oraşului Târgu Neamţ.

Cadrul natural deosebit al zonei şi liniştea aşezămintelor monahale au constituit, de-a lungul timpului, sursă de inspiraţie pentru însemnaţi oameni de cultură şi artă.

Amintiri şi descrieri despre această zonă sunt lăsate posterităţii de către Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuţă, Calistrat Hogaş şi Veronica Micle.

Irina NASTASIU