Se caută asistent medical comunitar pentru Bicaz

asistent comunitar*Aspirantul trebuie să se priceapă la îngrijirea la domiciliu a bolnavilor și bătrânilor, dar și la identificarea riscului de neglijare-maltratare și violență domestică

Pentru o perioadă nedeterminată, orașul Bicaz are nevoie de un asistent medical comunitar debutant, care să contribuie la accesul populației sărmane sau neputincioase la serviciile de sănătate de care au nevoie. Persoanele interesate de post și care îndeplinesc toate condițiile impuse trebuie să depună dosarul de înscriere la Primăria Bicaz, până la data de 4 mai 2016.  În acest moment, în județul Neamț și la nivel național nu există o acoperire suficientă cu personal din asistența medicală comunitară, foarte necesar mai ales în mediul rural. Rolul asistentului medical comunitar este de a colabora cu medicii de familie, cu serviciile sociale de la nivelul comunității și cu alte structuri medicale și sociale de pe raza comunității și a județului, inclusiv cu organizații neguvernamentale, în beneficiul bolnavilor identificați.

Primii 30 de asistenți comunitari au fost angajați în județul Neamț în anul 2007. Din păcate, însă, de atunci și până în prezent, numărul lor nu a crescut spectaculos. În 2014 activau 34 de asistenți comunitari și 3 mediatori sanitari pentru comunitățile de romi, iar anul acesta în județul Neamț activează, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț, 41 de asistenți medicali comunitari și 10 mediatori sanitari, urmând să mai fie scoase la concurs câteva posturi.

Potrivit reglementărilor în vigoare, asistenții comunitari se află în relație de subordonare cu Direcția de Sănătate Publică sau direct cu Ministerul Sănătății și în relație de colaborare cu medicul de familie, primăria, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și cu alte compartimente și categorii profesionale implicate în sistemul serviciilor de asistență socială. Beneficiarul principal este comunitatea locală și, în mod deosebit, categoriile de persoane vulnerabile.

Asistenți comunitari activi sunt doar în localitățile Bârgăuani – Bălănești, Bicaz-Chei, Bodești, Borca, Ceahlău, Crăcăoani, Dochia, Dămuc, Dulcești, Girov, Gârcina, Faracașa, Hangu, Români, Poiana Teiului, Negrești – Dobreni, Pângărați, Săvinești, Zănești, Moldoveni, Tupilați, Grumăzești, Pipirig, Timișești, Botești, Pâncești, Petricani, Răucești, Ion Creangă și Oniceni.

În 12 mai va avea loc proba scrisă pentru ocuparea postului scos la concurs de Primăria Bicaz, iar pe 17 mai va fi interviul. Candidații trebuie să aibă cetățenie română, studii liceale finalizate cu diplomă de Bacalaureat, să fi absolvit o școală postliceală sanitară, starea de sănătate – corespunzătoare postului, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unități sanitare abilitate, fără antecedente penale.

Pentru a putea accede la postul de asistent medical comunitar, candidatul ideal trebuie să se priceapă la identificarea factorilor de risc la nivel de gospodărie, a factorilor de risc sociali la nivelul familiei, identificarea riscului de neglijare-maltratare și violență domestică, să știe ce înseamnă o catagrafiere a populației și stabilirea grupului țintă și a populației asistate, să cunoască tehnici și manevre de urmărire a evoluției sarcinii, supravegherea gravidei și a nou-născutului la domiciliu, precum și supravegherea copilului 1-3 ani la domiciliu, a bolnavului de TBC, a celui cronic, a persoanelor cu diabet, a bătrânilor la domiciliu și a celor cu afecțiuni psihice.

Geanina NICORESCU