Se anunţă o sesiune consistentă de angajări la Spitalul Judeţean

“S-a adâncit deficitul de personal! Foarte mulţi asistenţi medicali şi infirmiere sunt în concediu medical sau fără plată, plecaţi peste hotare”, spune dr. Silviu Verzea, director medical

Voluntarii ajută mult, dar au şanse puţine la angajare

Asistenţii medicali pleacă peste hotare, iar în spitale nu sunt suficiente cadre medicale medii şi nici infirmiere. Scriptic, sunt mai mulţi angajaţi decât activează cu adevărat pe posturile ocupate. Şi asta pentru că un număr mare de asistente şi infirmiere figurează fie în concediu medical, fie în concediu fără plată, ori au  contractele suspendate. Situaţia este generalizată la nivelul întregii ţări. La Piatra Neamţ, “cangrena” s-a adâncit şi a început să pută. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a tras linie şi a stabilit că în aşa condiţii nu se mai poate desfăşura un act medical eficient.

“Deficitul de personal mediu s-a adâncit. Situaţia a devenit problematică şi în cazul efectivului de infirmiere. Am constatat că foarte multe asistente şi îngrijitoare se află în concedii medicale, concedii fără plată, au plecat temporar la muncă în străinătate şi noi, aici, nu putem asigura turele în mod corespunzător. În consecinţă, la nivelul conducerii spitalului am stabilit, cu acordul Cconsiliului Judeţean şi cu încadrare în buget, demararea unei sesiuni de angajări masive în luna aprilie 2017”, ne-a declarat dr. Silviu Verzea, director medical şi purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

La un post de asistentă medical râvneşte şi una din cinci infirmiere din spital, prin prisma absolvirii unei şcoli postliceale. Multe dintre aceste infirmiere sunt trecute de prima tinereţe, dar nu au şanse de angajare decât ca asistente debutante, atunci când se scot posturi la concurs. Multe dintre ele fac şi voluntariat, pentru a nu-şi pierde îndemânarea şi mai ales atestatul de liberă practică. Nu este secţie de spital în care să nu roiască cel puţin două, trei asistente în regim de voluntariat, în general fetişcane abia ieşite de pe băncile şcolilor postliceale. Deşi lucrează gratuit câteva luni, asistenţilor medicali nu le este însă asigurat un post mai târziu. Ei trebuie să participe la concurs, totul depinzând de nota pe care o primesc la examen.

Geanina NICORESCU