Se activează „radarul pădurii”!

Tina-Radarul pădurii 1De-a lungul timpului, pentru eradicarea furtului de masă lemnoasă din pădure s-a venit cu tot felul de soluţii. Care mai de care mai inovative. E drept, unele au fost şi imposibil de aplicat. Altfel spus, mai mult încurcau, decât ajutau.

În vară s-a mai făcut o încercare. Ne referim la hotărârea de Guvern privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund. Pentru urmărirea trasabilităţii lemnului recoltat din păduri şi pentru furnizarea de informaţii statistice se instituie un Sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, denumit în continuare SUMAL. Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice şi pentru toţi operatorii şi comercianţii, denumiţi în continuare profesionişti, care recoltează, depozitează, prelucrează, comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu materiale lemnoase. Fac excepţie operatorii şi comercianţii care recoltează, depozitează şi comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu arbori şi arbuşti ornamentali, răchită şi puieţi.

La momentul intrării maşinii care transportă materialele lemnoase într-o zonă accesibilă GSM, SUMAL generează codul unic, precum şi data, ora, minutul şi secunda pe care conducătorul mijlocului de transport are obligaţia să le înscrie în avizul de însoţire. În situaţia în care telefonul mobil compatibil ori aplicaţia instalată nu funcţionează, conducătorul mijlocului de transport are obligaţia, la momentul intrării mijlocului de transport într-o zonă accesibilă GSM, să obţină codul unic, de la sediul emitentului, cod unic pe care îl înscrie în avizul de însoţire.

La momentul începerii transportului materialelor lemnoase de la locul de recoltare, depozitare, achiziţie, custodie, transbordare, emitentul avizului de însoţire are obligaţia transmiterii în SUMAL, online sau offline, după caz, a informaţiilor standardizate, în baza aplicaţiei care se pune la dispoziţie în mod gratuit utilizatorilor de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.

 

*Din 8 octombrie: stop furtului de lemn!

 

Se mizează că furtul de lemn va fi eradicat  din momentul când va funcţiona  softul care va urmări, în timp real, traseul lemnului din momentul tăierii până la prelucrare sau export. Mai exact, din 8 octombrie  va fi activat la nivel naţional „radarul pădurii”. A fost numit aşa pentru că exact cum radarul la circulaţie monitorizează viteza, aceasta va monitoriza circulaţia lemnului.

Absolut orice transport de lemn din pădure se va face prin acest sistem informatic. Toţi cei care transportă lemn din pădure au fost  obligat să-şi achiziţioneze un smartphone pe care va fi instalat acest soft.

„Dar să ştiţi că merge foarte bine şi softul, e mai bun decât am sperat, în ideea că putem face verificarea şi la modul. Vezi un camion cu lemne pe traseu, introduci numărul camionului respectiv şi sistemul îţi spune dacă are sau nu are codul, dacă transportă legal sau ilegal. Ne oferă mai multe portiţe decât ne-am imaginat. Nu trebuie neapărat să opresc camionul şi să-l trag pe dreapta, verific dacă are sau nu are codul, comunic apoi colegului pe traseul pe care merge camionul”, declara Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Şi a mai adăugat ceva: „În prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte. În majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelaşi aviz de însoţire. Se fură cu acte…”.

Înainte de a lua lemnul din pădure, transportatorii trebuie să acceseze acest soft, să introducă nişte date de identificare, să se vadă că este cel care trebuie și are dreptul să aducă lemnele din pădure şi se generează un cod unic, o combinaţie de cifre şi litere cu ora, minutul şi secunda când a plecat. În momentul în care ajunge la depozit, acesta nu poate intra până când cei din depozit nu accesează şi ei sistemul informatic şi verifică dacă are codul corect.

Agenţii economici au luat drept glumă acest sistem integrat informatic, consierând că nu va fi niciodată implementat. Acum, când „radarul pădurii” bate la uşă, dau din colţ în colţ. Ba mai mult, cer o amânare a aplicării sistemului…

Tina CONDREA