„Scut” anticaniculă la spitalul judeţean

spital

Pe geamurile saloanelor din spitalul judeţean au început să apară folii autocolante care ţin pacienţii la distanţă de razele solare. Protecţia era imperios necesară, având în vedere că zilele caniculare abia au început, iar bolnavii deja taraţi suportă foarte greu temperaturile toride.

Dr. Ioan Lazăr, managerul unităţii sanitare, ne-a declarat că se lucrează la înfolierea ferestrelor de câteva zile. Până în prezent au fost montate autocolante pe geamurile de la parterul spitalului nou, unde se află Unitatea de Primiri Urgenţe şi secţia de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, cât şi la etajul întâi, unde sunt pacienţii cu afecţiuni oftalmologice, ORL şi saloane cu arşi. În continuare se lucrează la aplicarea foliilor de protecţie pe ferestrele de la etajele doi, trei, patru şi cinci, unde sunt suferinzi cu plăgi deschise, bolnavi în reanimare, cu probleme medicale grave, care nu trebuie expuşi la soare.

Dr. Lazăr a subliniat faptul că sistemul de aer condiţionat din sălile de operaţii a fost reparat, aşa încât medicii pot opera, în sfârşit, în condiţii optime.

Ideală ar fi instalarea unor sisteme de climatizare ori de aer condiţionat în toată unitatea sanitară cu paturi, însă fiind vorba despre o finanţare consistentă, ideea lansată de Ministerul Sănătăţii a rămas încremenită în fază de proiect încă din anul 2007.

Şi pacienţii din spitalul vechi rezistă foarte greu în condiţiile de căldură extremă, fiind afectaţi mai ales bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare.
(04.04) „În reanimare sunt bolnavi cu infarcte, bolnavi cu tulburări de ritm şi pacienţii cu embolisme pulmonare”, ne-a declarat medicul cardiolog Mihai Cuciuc. „Statul în soare, la temperaturi mai mare, duce la agravarea bolilor de inimă, prin tromboze, embolii. Temperatura mare duce la o suprasolicitare a cordului şi atunci la agravarea unei boli vechi, în care inima era într-un echilibru fragil şi orice lucru apărut în plus decompensează”.

 

G. NICORESCU