Screening înainte de iniţierea terapiei împotriva tuberculozei şi a virusurilor hepatice

screeningScreening-ul este necesar înainte de orice iniţiere a unei terapii biologice în cazul unor boli cu transmitere, subliniază preşedintele CAS Neamţ, jr. Radu Firăstrău. Domnia sa le-a adus la cunoştinţă medicilor din judeţ faptul că, printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Furnizorii au fost completate normele de aprobare a protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor decontate de stat şi trebuie ca fiecare prescriptor să se conformeze.

Mai precis, înaintea iniţierii terapiei împotriva tuberculozei se va evalua riscul pacientului cu spondilită anchilozantă de a dezvolta o reactivare a unei tuberculoze latente, în condiţiile riscului epidemiologic mare al acestei populaţii. Evaluarea riscului de tuberculoză va cuprinde: anamneză, examen clinic, radiografie pulmonară şi teste de tip IGRA. Pentru pacienţii testaţi pozitiv la QuantiFERON sau la TCT (TCT ≥ 5 mm) se indică consult pneumologic în vederea chimioprofilaxiei (efectuată sub supravegherea medicului pneumolog; terapia biologică se poate iniţia după minim o lună de tratament profilactic, numai cu avizul expres al medicului pneumolog). Se recomandă repetarea periodică a screening-ului pentru reactivarea tuberculozei (inclusiv testul QuantiFERON sau TCT), de obicei la 6-12 luni (la reevaluare se va folosi acelasi test care a fost folosit initial).

Pentru detalii legate de definirea pacientilor cu risc crescut şi a conduitei de urmat, precum şi a situaţiilor particulare întâlnite în practică, medicul curant va utiliza recomandările in extenso din Ghidul de tratament al spondilitei anchilozante elaborat de Societatea Româna de Reumatologie.

Şi în cazul hepatitelor virale, ţinând cont de riscul crescut al reactivării infecţiilor cu virusuri hepatitice B și C, care pot îmbrăca forme fulminante deseori letale, este imperios necesar ca înaintea iniţierii terapiei cu un agent biologic să se efectueze screening-ul infecțiilor cronice cu virusurile hepatitice B, C și D- se arată în ordinul MS-CNAS. Markerii serologici virali care trebuie obligatoriu solicitați alături de transaminaze înainte de inițierea unei terapii biologice sunt: pentru virusul hepatitic B (VHB): AgHBs, anticorpi anti-HBs, anticorpi anti-HBc totali; pentru virusul hepatitic C (VHC): anticorpi anti-VHC.

Decizia de inițiere a terapiei biologice la cei cu markeri virali pozitivi impune avizul explicit al medicului specialist în boli infecțioase sau gastroenterologie, care va efectua o evaluare completă (hepatică și virusologică) a pacientului și va recomanda masurile profilactice care se impun, stabilind momentul cand terapia biologica a spondilitei anchilozante poate fi initiata, precum si schema de monitorizare a sigurantei hepatice.

Geanina NICORESCU