Şcolit în SUA, dr. Ştefan Mindea s-a întors la îndemnul părintelui Iustin Pârvu

doctorÎn timp ce foarte mulţi medici români aleg calea străinătăţii încă din perioada rezidenţiatului, doctorul neurochirurg Ştefan Mindea a ales să se întoarcă în ţară împreună cu familia, după mai bine de trei decenii petrecute în Statele Unite. La aproape 40 de ani se poate lăuda cu o carieră de succes la Stanford şi cu un loc în topul celor mai buni 5 chirurgi ai spitalului american. A lăsat confortul şi toate beneficiile în urmă după ce a purtat mai multe discuţii cu părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea „Petru Vodă”, care l-a sfătuit să revină în ţară pentru a-şi pune în operă măiestria bisturiului şi nu numai.

Astăzi, dr. Ştefan Mindea operează la cele mai înalte standarde în Bucureşti şi Constanţa şi se pregăteşte să devină şi doctor de suflete. Neurochirurgul, fiind şi hirotonit diacon, slujeşte la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Constanţa, iar după ce va absolvi studiile Facultăţii de Teologie, va deveni preot.

„Părintele Iustin Pârvu a avut o influenţă extrem de mare, imensă în viaţa noastră. Am avut ocazia să-l cunosc prin duhovnicul meu actual, părintele Iustinel de la Mănăstirea „Petru Vodă”. Părintele Iustin era un om hotărât, un om de mare caracter, cu o dragoste deosebită faţă de neamul românesc, un om care s-a jertfit în închisorile comuniste prin afirmaţiile pe care le făcea. Pot să spun că a avut cea mai mare influenţă asupra vieţii mele şi consider că a fost un dar de la Dumnezeu prilejul de a-l cunoaşte. (…) În primul rând, ca diacon doresc să-I slujesc lui Dumnezeu, să mă ocup de oamenii aflaţi în nevoie, să mă implic cât mai mult pentru a le fi de folos. Pe plan profesional am proiectul din Constanţa, o ideea a părintelui Iustin. Când m-am văzut cu dânsul, i-am spus prima dată: „Părinte, n-am cum să mă întorc în ţară! Sunt plecat de la 4 ani, abia vorbesc româneşte, n-am cum să mă integrez în sistemul medical, cu ceea ce mă ocup eu la operaţiile minim-invazive este vorba de echipament de milioane de euro, chiar nu am cum să profesez!”. Totuşi, părintele, având darul înaintevederii, m-a sprijinit mereu. Parcă îl aud şi acum: „Măi băiete, tu vino. Găseşte Dumnezeu o cale.” (…) Iniţial nu aveam cum să-l înţeleg. Nu cunoşteam foarte mult despre dânsul, mai ales când mi-a spus acest cuvânt înţelept. Credeam că este un preot cu har, dar mai bătrânel, nu înţelege situaţia mea, dar de fapt eu eram cel care nu înţelegea situaţia. La propunerea dânsului, am venit în Constanţa, unde am pus proiectul la punct şi vrem să le fim de mare ajutor oamenilor cu afecţiuni la cap şi la coloană”, i-a relatat prof. dr. Ştefan Mindea reprezentantului Asociaţiei „Salvaţi o inimă”, Gabriel Tudor.

Prof. dr. Ştefan Mindea a fost director al secţiei de neurochirurgie şi chirurgie spinală oncologică a Centrului Medical Universitar Stanford şi profesor universitar în chirurgia spinală minim-invazivă la aceeaşi instituţie. Timp de cinci ani consecutivi, a fost premiat în Top 5 al celor mai buni chirurgi de la Universitatea Stanford. Anterior, şi-a încheiat studiile în medicină la Northwestern University Medical School din Chicago, şi specializarea în neurochirurgie la Northwestern Memorial Hospital şi la Stanford University School of Medicine. Doctorul Ştefan Mindea este specializat în: neurochirurgie generală, neurochirurgie spinală minim-invazivă, neurooncologie (inclusiv chirurgia tumorilor spinale şi metastaza spinală), chirurgie endoscopică, radiochirurgie (Cyberknife), scolioză şi stenoză spinală.

Asociaţia “Salvează o inimă” îşi doreşte să reunească sub acelaşi acoperiş un număr cât mai mare de profesionişti din diferite domenii, oameni bine pregatiţi şi motivaţi, oameni de bine, oameni simpli, cinstiţi şi oneşti, oameni care cu suflet şi dedicare pot ajuta în campaniile şi proiectele sale.

Geanina NICORESCU