Şcoli pline de moloz în prima zi de şcoală

moloz intertitlu2 Doar două din cele 57 de unităţi de învăţământ neautorizate sanitar care funcţionează în judeţul nostru au beneficiat, anul acesta, de reparaţii capitale şi îndeplinesc standardele cerute de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ pentru obţinerea avizului. Iar acolo unde există bunăvoinţa autorităţii locale şi a conducătorului de unitate se găsesc muncitori care nu văd motivul pentru care ar grăbi treaba. Mai sunt şi cazuri în care marea minune a obţinerii finanţării guvernamentale a venit atât de târziu încât reabilitarea începută prin august nu poate fi încheiată până la începerea anului şcolar.

Potrivit dr. Mirela Grădinaru, medic şef în cadrul DSP Neamţ, din 57 de şcoli care au funcţionat şi anul trecut fără autorizaţie sanitară, numai două au fost racordate la utilităţi şi au depus documentaţia pentru obţinerea avizului sanitar, respectiv şcoala din Rădeni, ce aparţine de Şcoala Gimnazială Păstrăveni şi şcoala din satul Veja, comuna Stăniţa. În rest, niciun director de şcoală nu şi-a asumat răspunderea pentru autorizarea sanitară a unor unităţi de învăţământ care încă mai au veceul în curte iar elevii se spală pe mâini ca acum 100 de ani, la „firul” apei din rezervoarele din tablă, fixate pe pereţi.

Două şcoli şi-o grădiniţă din Bodeşti pline de moloz în prima zi de şcoală

După ani de chin, în care elevii au învăţat în frig şi curent din cauza uşilor învechite care nu se mai închideau şi a geamurilor cu tâmplărie din lemn mâncată de carii, două şcoli şi o grădiniţă din comuna Bodeşti au obţinut, în sfârşit, fonduri pentru reabilitare. Ceea ce este foarte bine. Numai că finanţarea s-a primit prin iulie 2015, iar lucrările au fost demarate pe la jumătatea lunii august 2015, după licitaţie şi tot tacâmul aferent unor lucrări de anvergură. În consecinţă, în prezent se lucrează asiduu la schimbarea tâmplăriei, la reparaţii capitale şi instalarea echipamentelor specifice pentru amplasarea centralelor termice şi racordarea la calorifere. Într-una din zile, săptămâna aceasta, am mers la Bodeşti să vedem cu câtă vervă se lucrează, având în vedere că elevii şi preşcolarii vor fi nevoiţi să meargă la altă şcoală până la finalizarea reabilitării clădirilor şi vor învăţa în schimburi. În pragul Şcolii Generale cu clasele I-IV ne-a întâmpinat o doamnă care ne-a tăiat, scurt, elanul: „Nu aveţi voie să pozaţi, nu aveţi voie să intraţi”. Ne-am mai uitat încă o dată pe frontispiciul unităţii, să ne asigurăm că nu am nimerit în altă parte decât într-o unitate şcolară de stat, publică, şi ne-am recomandat. Nici vorbă să putem face un pas înainte. „Vorbiţi cu doamna directoare, cu domnul primar, cu cine ştiţi, că aici nu intraţi!”, ni s-a spus răspicat. Am vorbit la telefon cu doamna directoare şi am obţinut permisiunea să intrăm. Peste tot-moloz. Uşile şi ferstrele din termopan erau deja puse, dar se lucra la tavane, la pardoseală, pereţii erau găuriţi- pentru montarea sistemului de alarmă conform normelor actuale, iar doi muncitori se străduiau să salveze onoarea echipei din care mai rămăseseră doar ei prin zonă, placând tavanul, urcaţi pe o schelă.

„Am început lucrările pe 15 august. Nu s-a putut mai devreme. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru banii ăştia, că ne chinuim de câţiva ani să prindem o finanţare pentru şcoli. Eu, dacă eram la Guvern, dădeam banii de când s-a dat vacanţa, dar sunt mulţumit că i-am obţinut şi în iulie. Am depus de mult documntaţia la Ministerul Dezvoltării, dar au dat şi ei banii când i-au avut. Am organizat, cum era legal, licitaţia pentru atribuirea lucrărilor şi ne-am dus până la jumătatea lui august cu hârtiile. Acum se lucrează la Şcoala Gimnazială I-IV, la Grădiniţa din Bodeşti şi la Şcoala cu clasele I-VIII din Bodeştii de Jos. Peste tot punem tâmplărie nouă, centrale termice cu gazeificare pe lemne, se refac tavanele acolo unde este nevoie şi se lucrează la pardoseală, totul prin fonduri guvernamentale. Vreau să subliniez că la şcoli nu se putea menţine căldura în clase pentru că tâmplăria, veche de mai bine de 80 de ani, era distrusă, sticla era de pe vremea străbunicii, iar consumul de lemne, la sobe, era fantastic de mare. Acum n-avem încotro şi până la finalizarea lucrărilor copiii vor învăţa la şcoala din centru, unde vor fi duşi cu microbuzul, şi vor învăţa în două schimburi. Sperăm să încheiem lucrările înainte să vină iarna…”, ne-a declarat Ioan Macovei, primarul comunei Bodeşti.

Când autorizaţia sanitară „atârnă” de un puţ săpat la… relanti

Şcoala Gimnazială „Gheorghe Săvinescu” din centrul comunei Crăcăoani este pregătită să-şi întâmpine, cu flori, elevii. Ei bine da, este o unitate de învăţământ curată, cu o curte bine îngrijită, sunt plantate flori pe aleea din faţa cancelariei, iar zilele trecute în clase se lucra la ultimele retuşuri. În curtea interioară a „răsărit” o grădiniţă, nou-nouţă, care o va suplini pe cea veche, fără autorizaţie sanitară, „de peste baltă”, cum îi spun localnicii. Prichindeii vor fi aduşi cu microbuzul şcolii. Practic, vor fi luaţi de la poartă şi vor fi lăsaţi, după cursuri, acasă.

A mai rămas deschisă o singură şcoală fără autorizaţie, iar pentru ca şi aceasta să poată funcţiona aşa cum se cuvine, în condiţiile stabilite pentru autorizare sanitară, directorul Dionisie Savin, de la unitatea de învăţământ cu personalitate juridică din inima comunei, şi primarul Petre Zamfir fac tot posibilul să creeze condiţiile necesare. Este vorba despre şcoala din Cracăul Negru. E pe un deal, nu are sursă de apă, dar primarul a găsit o  soluţie: săparea unui puţ pentru apă menajeră, iar pentru apa de băut a fost încheiat un contract cu firma „La Fântâna”, care aduce periodic bidoane cu apă potabilă. La partea cu puţul, finanţată de primărie, lucrările nu merg chiar în ritmul dorit. Chiar în ziua când ne-am documentat, echipa tocmită la Cracăul Negru nu venise la lucru.

Învaţă la lumina lumânării şi au ambiţia să nu rămână repetenţi

Nu mai puţin de 306 din 465 de elevi din comuna Crăcăoani provin din familii foarte sărace. Dionisie Savin, directorul Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Săvinescu”, ne-a spus că toţi aceşti copii sărmani vor primi rechizite, în mod gratuit, prin program guvernamental. Cu ajutorul microbuzelor şcolare toţi copiii vor fi aduşi la şcoală şi duşi, apoi, acasă, după cursuri. „Putem spune că ne-am organizatz în aşa fel încât nu avem clase simultane la nicio structură, ceea ce este foarte bine. Suntem pregătiţi şi cu lemnele necesare pentru sobele din clase, avem condiţii propice pentru derularea cursurilor în cele mai bune condiţii,atât prin eforturi financiare proprii, ale şcolii, cât şi cu sprijinul Primăriei Crăcăoani”, a precizat directorul Dionisie Savin.

La o aruncătură de băţ de şcoala din centru se împărţeau banii pentru ajutoarele sociale. Câteva zeci de familii, cu tot cu copii, îşi aşteptau rândul. Ne-a atras atenţia o femeie cu 4 copii, care încerca să completeze un dosar. Vrea să se racordeze la reţeaua de curent electric. Dar mai are nevoie de 18 milioane de lei vechi. Bani pe care nu-i are. „Am 4 copii, trei sunt la şcoală, unul e mititel, are un an şi jumătate. Ăia mari învaţă la lumânare, dar să ştiţi că se ţin de carte. Nu mi-a rămas niciunul repetent. Stau peste vale. Acolo mai sunt case fără curent. Tare aş vrea să le fie bine măcar copiilor mei, să aibă lumină, să poată învăţa. Poate ştiţi pe cineva care m-ar putea ajuta… Dacă în două luni nu fac rost de bani, trebuie s-o iau de la capăt cu actele…”, ni se confesează Larisa Pădureanu. Şi pentru cei 3 copii ai ei începe, luni, şcoala.

Geanina NICORESCU