Şcoala Icuşeşti a ars până-n temelii

* Clădirea, construită cu bani de la Banca Mondială în 2005, nu avea autorizaţie PSI

* Cauza incendiului nu a fost stabilită, dar variantele luate în calcul sunt scurtcircuit, acţiune intenţionată sau artificii

* Cei 128 de elevi vor începe, astăzi, cursurile în şcoala veche, în două schimburi

 Nişte tineri care se întorceau de la discotecă, ieri dimineaţă, în jurul orei 4, au dat alarma la 112. Şcoala Icuşeşti ardea cu flăcări înalte, din toate părţile. Băieţii au anunţat şi poliţia, şi pompierii, care au venit cât de repede au putut la locul intervenţiei. Mare lucru nu se mai putea face. Construită din panouri OSB, cu vată minerală şi rigips, clădirea a ars în totalitate. A fost salvată doar anexa în care erau centrala termică şi lemnele pentru iarnă.

“Incendiul a fost anunţat târziu, când arderea era generalizată”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ. “Cauza e în curs de stabilire, dar nu excludem nici una din variante, exceptând trăsnetul. Este posibil să fi fost un scurtcircuit, la fel de bine cum poate fi vorba despre o acţiune intenţionată sau despre folosirea neglijentă a artificiilor. Au venit criminaliştii, au ridicat probe şi, după parcurgerea etapelor de cercetare, vom stabili cauza. Ne-am gândit, la un moment dat că este posibil să fi spart cineva şcoala şi apoi s-o fi incendiat ca să şteargă urmele. Dar calculatoarele – bunuri care ar fi tentat – erau toate. Am numărat carcasele şi corespundeau cu ceea ce a fost în laboratorul de informatică”.

Şeful ISU, şeful Inspectoratului Şcolar Neamţ, prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean au fost ieri la Icuşeşti, pentru a analiza situaţia la faţa locului şi a găsi soluţii pentru cei 128 de elevi care trebuie să înceapă şcoala. Deocamdată, copiii vor fi mutaţi în şcoala veche, unde vor învăţa în două schimburi, pentru că spaţiul nu este foarte generos.

* Ministrul Educaţiei – informat despre incendiu

 „Şcoala din Icuşeşti a fost dată în folosinţă în 2005 şi avea patru săli de clasă plus anexe. A ars toată unitatea, fără să fi fost atinsă însă magazia cu lemne, aşa încât nu vor fi probleme cu încălzirea şcolii vechi, unde vor învăţa elevii, în două schimburi, până vom găsi o altă soluţie viabilă”, ne-a declarat inspectorul general şcolar Viorel Stan. „L-am informat deja pe domnul ministru al Educaţiei despre situaţie şi am primit aprobare pentru mutarea elevilor în şcoala veche, care se află în aceeaşi curte cu unitatea care a ars, deci nu se pune problema transportului pentru aceşti copii spre noua locaţie. Am discutat deja cu directorul Şcolii Băluşeşti, de care aparţine administrativ cea de la Icuşeşti, şi avem certitudinea că unitatea coordonatoare va asigura o parte din mobilierul necesar şi materialele didactice pentru clasele pe care le vom amenaja în şcoala veche. De asemenea, am  vorbit cu directorii de şcoli din Roman să ne ajute fiecare cu ce poate, cu bănci, cu aparatură”.

Inspectorul general şcolar Stan a subliniat că, pentru reconstruirea şcolii sau reabilitarea căminului cultural (o altă soluţie de mutare a elevilor) va fi nevoie de o sumă considerabilă de bani, aşa încât astăzi va trimite o solicitare pentru alocare de  fonduri la Ministerul Educaţiei. Cu preşedintele Consiliului Judeţean, Culiţă Tărâţă, a discutat deja despre necesitatea finanţării lucrărilor de construcţie, chiar la faţa locului.

Referitor la recuperarea notelor din cataloagele arse în incendiu, inspectorul general Stan susţine că nu vor fi probleme: „Fiecare profesor are un caiet în care ţine notele elevilor, aşa încât va fi doar o chestiune de transcriere în noile cataloage, cataloage ce vor fi cumpărate chiar luni, 6 ianuarie, din banii primăriei, după cum ne-a promis domnul primar”.

* “ O să vedem cum a funcţionat şcoala fără autorizaţie PSI”

 Aspectul care a atras atenţia prefectului de Neamţ a fost lipsa autorizaţiei PSI. “Nu ştiu care sunt motivele, dar le vom afla”, a punctat George Lazăr. “Totuşi vorbim despre o şcoală cu peste 100 de elevi, nu despre un chioşc din spatele blocului. Clădirea nu a avut autorizaţie PSI nici când a fost construită şi nici ulterior, pentru funcţionare. Cât despre cauză, tind să cred că a fost un scurtcircuit. Deocamdată mă preocupă reluarea cursurilor, care trebuie să se facă fără probleme. După care voi face o solicitate pentru fonduri guvernamentale de urgenţă, pentru construirea altei şcoli”.

Dacă şcoala va putea fi reconstruită pe acelaşi loc sau nu va stabili expertul de la Facultatea de Construcţii din Iaşi care va veni, astăzi, la faţa locului, pentru o expertiză.

Cât despre pagube, primarul Leonar Oprea le estimează la 10-12 miliarde de lei vechi. Cam cât ar trebui pentru ridicarea altei şcoli. Bani pentru care toată lumea va face demersuri, dar nimeni nu poate spune cert că se vor şi obţine imediat.

Din primele cercetări făcute de poliţişti se conturează ipoteza unui scurtcircuit. O femeie care locuieşte în vecinătatea şcolii a spus că sâmbătă un bec lăsat aprins a pâlpâit de căteva ori, pentru ca pe seară să se stingă. Noaptea a izbucnit incendiul.

Cristina MIRCEA, Geanina NICORESCU