Schimbare la faţă a Bisericii Bisericani

biserica bisericaniRestaurarea Bisericii Bisericani este aproape de a deveni realitate. Zidurile biciuite de vreme şi de vremuri cu greu se mai ţin drepte, astfel încât reabilitarea clădirii de patrimoniu din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani nu mai suferea amânare.

Proiectul de finanţare prin Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Locuinţei iniţiat de Primăria Alexandru cel Bun în urmă cu doi ani prinde, astăzi, contur şi ca urmare a insistenţelor primarului Ion Rotaru pe lângă IPS Teofan:

„Am trimis la Bucureşti toată documentaţia pentru reabilitarea acestei clădiri. Lucrarea costă în jur de 250.000 de euro, atât pentru interior cât şi pentru exterior. Clădirea este, după cum se vede, foarte degradată. Va fi consolidată cu un zid exterior de 10 centimetri de beton armat, atât la interior cât şi pe exterior, se va proceda la schimbarea turlelor şi va fi făcut restul lucrărilor care se impun”, le-a spus primarul Ion Rotaru consilierilor judeţeni şi preşedintelui Constantin Iacoban prezenţi, vineri, la unitatea medicală pentru a vedea stadiul în care au ajuns lucrările de reabilitare a unităţii prin aportul financiar consistent al administraţiei judeţene.

Şeful CJ l-a felicitat pe edilul şef al comunei Alexandru cel Bun pentru proiectul amplu demarat şi l-a rugat să fie cu ochii pe executantul lucrărilor, pentru ca arhitectura iniţială a bisericii să fie păstrată şi nu întinată cum s-a întâmplat în alte cazuri, nu departe de Bisericani…

La Spitalul de Pneumoftiziologie se mai păstrează o parte din construcţiile Mănăstirii Bisericani- una dintre cele mai importante mănăstiri din această zonă, care, timp de aproape trei veacuri, a rivalizat ca bogăţie şi ca forţă spirituală cu vechea ctitorie a lui Alexandru cel Bun de la Bistriţa.

Primarul Ion Rotaru speră să obţină finanţarea cât mai curând şi este hotărât să supravegheze îndeaproape şi aceste lucrări, fiind deja obişnuit cu drumurile zilnice la Spitalul Bisericani: „Vin aici în fiecare zi de când s-au început în plin lucrările şi pot să spun că acolo unde nu era făcut ceva ca lumea le-am mai dat muncitorilor peste mâini, i-am mai pus să refacă. Sigur că executantul face ceea ce spune proiectantul şi cei care dau avizele… Executantul nu se poate abate de la proiect. Eu aşa zic”.

Geanina NICORESCU