Scarlatină în şcoli şi grădiniţe!

scarlatina1Epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ au confirmat, în ultima săptămână, 8 cazuri de îmbolnăvire cu scarlatină în rândul elevilor şi preşcolarilor din judeţ, ultimul fiind diagnosticat ieri, pe baza analizelor microbiologice de laborator. Toţi copiii depistaţi cu streptococ sunt internaţi în secţia Contagioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, sub strictă supraveghere medicală şi tratament.

În şcolile şi grădiniţele unde au apărut aceste cazuri de îmbolnăvire se derulează triajul epidemiologic în vederea depistării simptomelor de boală la elevii şi preşcolarii care au intrat în contact cu bolnavii. De asemenea s-au luat măsuri de dezinfecţie în clase, pe holuri şi la grupurile sanitare.

„Până în prezent au fost depistate câte două cazuri de scarlatină la Şcoala nr. 10 şi la Grădiniţa”Floare de Colţ” şi câte un caz la şcolile gimnaziale din Săvineşti, Roznov, la Grădiniţa nr. 12 din Piatra Neamţ, la Şcoala nr. 11 şi acum la Şcoala nr. 4 din Piatra Neamţ. Copilul de la Şcoala nr.4 internat,  vineri, cu simptome de scarlatină are 7 ani şi este în clasa pregătitoare. Astăzi am luat legătura cu medicul de medicină şcolară de a această unitate de învăţământ care va lua toate măsurile pentru desfăşurarea unui triaj epidemiologic riguros la clasă. Totodată, cadrele sanitare le vor prezenta părinţilor informaţii privind manifestările bolii”, ne-a declarat, ieri, dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Scarlatina este o afecţiune infecto-contagioasă specifică perioadei copilăriei, care deseori evoluează în epidemii, cu precădere în colectivităţi, un vârf al incidenţei înregistându-se la grupa de vârstă 5-10 ani. Perioada de incubaţie a bolii este de până la 10 zile. Scarlatina evoluează în mai multe stadii, caracteristice fiind faţa roşie la nivelul pomeţilor (aspect pălmuit al feţei), însă fără “bubiţe” pe tot corpul şi apariţia anginei eritematoasă ( “roşu în gat”) cu puroi, la care se adaugă creşterea în dimensiuni a ganglionilor din zona gâtului însoţită de febră , frison, dureri abdominale şi care în absenţa unui tratament curativ şi profilactic corespunzător poate evolua cu complicaţii severe.  Datorită rapidităţii cu care se extinde se recomandă izolare şi tratament în spital, urmată de izolare la domiciliu şi reintegrare în colectivitate după sterilizarea completă a infecţiei, demonstrabilă prin analize in dinamica care sa ateste vindecarea. Imunitatea dobandită de trecerea prin infecţie este durabilă, rar survenind un al doilea episod de scarlatină.

Având în vedere localizarea preponderentă la nivelul nasului şi gâtului se transmite foarte uşor prin strănut, tuse, secreţii nazale sau prin intermediul obiectelor contaminate (jucării, obiecte de mobilier, etc) astfel încât în colectivităţi se pot înregistra adevărate epidemii. Intrarea în colectivitate a celor care au venit în contact cu persoanele diagnosticate cu scarlatină se va face doar după ce rezultatul exudatului faringian va fi negativ.

Perioada de incubaţie- din momentul infectării până la apariţia simptomatologiei- este variabilă între 3 şi 6 zile de la momentul infectării. Debutul este brusc, cu febră mare (39-40 C), dureri de cap, stare generală alterată, somnolenţă, apatie, dureri de gât, vărsături şi chiar dureri abdominale. În forme uşoare, afecţiunea are o evoluţie uşoară cu vindecare, fără apariţia de complicaţii, bineînţeles în contextul unui tratament antibiotic adecvat. În forme grave, maligne, boala poate avea o evoluţie toxică, severă, ce presupune şi afectarea altor organe- inimă, rinichi ori ficat, dar şi a sistemului nervos. Preventiv, copiii care au intrat în contact cu un bolnav pot urma un tratament cu penicilina V (ospen), la indicaţiile medicului şcolar ori a medicului de familie.

Geanina NICORESCU