Sărbătorit la 89 ani

AM Ciobanu 007

„Sunt un fost elev al actualului Colegiu Naţional Roman Vodă, fost dascăl al acestei unităţi de învăţământ iar în prezent: “săracul profesor” care se bucură pentru o astfel de zi aniversară şi care mulţumeşte tuturor care l-au serbat ieri şi azi” aşa a început pe tonul spiritual să glumească şi să mulţumească profesorul Gh. A. M. Ciobanu, ieri, tuturor foştilor colegi, oameni de cultură din Roman, care împreună cu primarul municipiului i-au urat sănătate şi mulţi ani, la împlinirea frumoasei vârste de 89 de ani.

Directorul CNRV Roman, Mihaela Tanovici a declarat că şi-a dorit ca la o zi de la împlinirea celor 89 de ani, profesorul Ciobanu: “figură emblematică a Romanului, să fie doar al foştilor şi actualilor cadre didactice, care au dorit să îl felicite personal şi să îi ureze tot binele din lume”. Primăria Roman nu a omis acest eveniment şi a fost prezentă la Casa memorială Calistrat Hogaş pentru a-l felicita pe cunoscătorul culturii româneşti şi al celei universale, care de-a lungul cariere de profesor reuşea să-i ţină cu respiraţia tăiată la cursuri pe toţi elevii săi. Unul dintre ei, astăzi primar al municipiului, Dan Laurenţiu Leoreanu, i-a mulţumit ilustrului profesor, urându-i “multă sănătate şi să ne trăiţi întru mulţi ani, având toată consideraţia şi toată dragostea noastră”. Fără să facă vreo aluzie la destin, profesorul Gh. A. M. Ciobanu le-a precizat celor prezenţi la Casa Hogaş, că “in camera în care sunt azi sărbătorit cu ani în urmă a stat un fost consul ţarist înainte de a fi executat la Moscova cu puţină vreme de începerea revoluţiei din octombrie, iar mai târziu a fost ultimul domiciliu a însuşi scriitorului Calistrat Hogaş”.

Menţionăm că profesorul Gh. A. M Ciobanu s-a născut pe 25 martie 1925, în Roman,a fost elev al liceului Roman Vodă, iar din 1945 şI până în 1985 a predat la această unitate de învăţământ diverse discipline, el fiind absolvent de Drept. În paralel cu activitatea de la catedră, câ şi după ieşirea sa la pensie

profesorul Ciobanu a editat mai multe lucrări publicistice, printre care

amintim: “Romanul-primii fiori”, “ Irimescu-statornicie şi zbor”, Portrete printre rame”eseuri adunate în lucrarea “Scrieri” etc.

S.V.