Sărbătorile Rusaliilor: POMENIREA MORŢILOR SAU MOŞII DE VARĂ; POGORÂREA SFÂNTULUI DUH SAU DUMINICA MARE

Credincioşii creştini prăznuiesc an de an, în duminica din a opta săptămână de la Învierea Domnului, mai precis dupa cincizeci de zile, Pogorârea Sfântului Duh, zi numită în popor şi Cincizecimea sau Duminica Mare, precum și Duminica Rusaliilor, datorită suprapunerii cu sărbatoarea precreştină cu acest nume.

Duminica Mare este precedată de Sâmbata Moşilor de Vară, când sunt comemoraţi toţi cei plecaţi din viaţa pamântească şi se dă de pomană pentru sufletele lor, iar mormintele se împodobesc cu flori, pentru a-i îmbuna, după cum spune tradiţia populară. Bucatele ce se dau de pomană constau în fructe, apă, vin, lapte cu tăiţei şi altfel de mâncare gătită, precum şi pâine, plăcinte, Acestea se oferă în vase de lut, însoţite de lumânări aprinse. Cel ce dă de pomană spune: „Sa fie de sufletul…“ (adaugând numele decedatului) si cel ce primeşte răspunde: „Bogdaproste!“. Pe lânga lumânari, se mai pot adauga şi iconiţe, tămâie, cărţi de rugăciuni şi alte obiecte de cult religios.
Rusaliile este considerată o sărbatoare a trandafirilor (rosalia), dar mai sunt văzute în mitologia românească ca nişte femei fabuloase (iele), care vin pe la case noaptea şi le iau oamenilor minţile. Se mai perpetueaza şi în zilele noastre obiceiuri legate de această sărbatoare păgâna, punându-se ramuri verzi de tei ori de nuc la porţi, la geamuri şi la uşi, ca să alunge spiritele rele, aceste plante având, dupa credinţa populară, puteri magice.
Dupa tradiţia Sfintei Scripturi, Cincizecimea sau Pogorârea Sfîntului Duh este una din cele mai scumpe sărbători ale creştinătăţii, prin faptul că atunci s-a întemeiat Biserica. Trimiterea Sfîntului Duh din Cer de către Dumnezeu Fiul a fost proorocită cu sute de ani înainte de a veni Mesia, mai întâi de profetul Ioil, iar apoi de Ioan Înaintemergătorul, precum şi de Mântuitorul Însuşi, la Cina cea de Taină. Când s-a împlinit această făgăduinţă dumnezeiască, Sfîntul Duh s-a pogorât peste Apostoli în chip de limbi de foc, oprindu-se deasupra fiecăruia. Astfel, Sfintii Apostoli s-au umplut de Duhul Sfânt şi, după cum spune Scriptura, au început a vorbi fiecare din ei în alta limbă, dupa cum le dicta Duhul, uimind pe toţi aceia care au venit sa serbeze Cincizecimea. De aceea, mulţi au început a crede în Hristos, alaturîndu-se ucenicilor Sai.

Luni, după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, se celebrează Sfânta Treime, formată din Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Duhul Sfânt.

Maria STUPCANU