SĂRBĂTORI TRADIŢIONALE LA SATE

Tina-Sărbători la sate Avem parte de un sfârșit de săptămână dens în acțiuni organizate de comunitățile locale, suprapunându-se  mai multe astfel de evenimente. Primarii și consiliile locale au „dus” aceste sărbători de suflet pentru localnici în această perioadă de august, gândindu-se la fii satelor, întorşi acum pe meleagurile natale din cele străinătățuri unde sunt plecaţi la muncă.  Apoi, din punct de vedere agricol, e o perioadă mai relaxată pentru lumea satelor.S-a ales acestă duminică din august şi pentru că nu mai este post! Deci, un moment numai bun pentru o reîntâlnire într-o atmosferă de sărbătoare, de cântec joc şi voie bună.

Duminică, 17 august, vor fi cele mai multe sărbători dedicate comunităţilor rurale. Adică „Ziua Comunei…”, cum generic sunt ele denumite. Va fi zi de sărbătoare în comunele Cândeşti, Piatra Şoimului, Săvineşti, Taşca, Farcaşa şi Vânători-Neamţ.

*Taşca: „Flori de munte”

La Taşca, sărbătoarea comunei se ţine două zile, la distanţă între ele. Detalii de la primarul Alexadru Drăgan: „De câţiva ani încoace,  „Schimbarea la Față este prima din ”Zilele Comunei Tașca”, zi de post și rugăciune, pentru toată suflarea satelor. Urmează ca, în prima duminică  de după ”Adormirea Maicii Domnului”, să serbăm cea de a doua zi dedicată  ”Zilei Comunei Tașca” generic intitulată ”Flori de munte”. Este zi de petrecere, de bilanț și perspectivă. Zi în care oamenii se adună în Parcul  ”Sfânta Maria”, pentru a se distra și a se bucura împreună, rude, vecini și prieteni, autorități locale și oficialități județene, artiștii mult dragi lor.

Prima zi a sărbătoririi comunei este una religioasă, de post și rugăciune. Cea de a doua e pentru petrecere și distracție. Avem două zile dedicate comunei, una profund religiosă, cealaltă laică. Avem  serbări pentru suflet și pentru trup.”

Duminică, tăşcanii şi invitaţii lor se adună în Parcul „Sfânta Maria”, locul obişnuit de sărbătoare, de petrecere şi de voie bună. Programul cultural-artistic e foarte variat, incluzând mai multe genuri muzicale. În prima parte, pe scenă vor evolua mici artişti populari, elevi ai şcolilor din Taşca şi comunele vecine. Invitat de onoare, îndrăgitul solist Pepe.

*Vânători-Neamţ: „Joc şi voie în Ţinutul Zimbrului”

Primăriţa Adriana Petrariu a dat adunarea vânătorenilor şi invitaţilor lor într-un loc  de o rară frumuseţe. Superba poiană de la marginea pădurii, la ieşirea din comună, la hotarul cu satul Leghin-Pipirig, în zona Schitului Branişte. Un cadru cât se poate de nimerit pentru deja tradiţionala serbare câmpenească „Joc şi voie bună în Ţinutul Zimbrului”.

În deschiderea manifestărilor dedicate Zilei Comunei Vânători-Neamţ, un sobor de preoţi va oficia o slujbă de binecuvântare pentru toţi ce prezenţi. După care vor fi felicitate cuplurile care anversează 50 de ani de căsnicie, apoi vor fi sărbătoriţi copiii născuţi în anul 2014.

Programul cultural-artistic va fi susţinut de:  Corul Schitului „Vovidenia”, Corul „Vânătorii lui Ştefan cel Mare”, Trupa „Zimbrişorii”,  elevii $colii ,,Arh. Chiriac Nicolau”,  Grup vocal ,,Prichindeii”, Dans de societate, soliştii de muzică populară: Singeap Liviu, Cucoş Iustina, Miruna Chiriac, Trupa de dans modern ,,Dinamic”, Ansamblul „Ciobănaşul”-Tupilaţi şi Ansmablul „Dor vânătorean”din Vânători.

Pe afişul manifestării Zilele Comunei Vânători-Neamţ , în dreptul artiştilor consacraţi figurează: ION PALADI – solist de muzică populară din Republica Moldova, Polina Gheorghe, Trupa ETNO-Chilimbar din Buzău, Krishna & Rukmini, Xonia,Trupa de teatru „Ordinul Muşatinilor”- Rădăuţi şi Trupa „Arcaşii de la Suceviţa” din Suceava.

Seara târziu, pe cer va putea fi admirat un feeric foc de artificii.

*Săvineşti: O zi în care oamenii se bucură să petreacă împreună

 Primarul Daniel Horciu este iniţiatorul unei sărbători care deja a intrat în obişnuinţa oamenilor, a devenit o tradiţie a locului. Şi nu-i singura sărbătoare, spre finele anului, mai  sunt şi alte manifestări cultural-artistice dedicate gospodarilor satului, obicieiurilor şi tradiţiilor specifice acestei zone. Cum reuşeşte să le menţină, în aceste vremuri în care austeritatea loveşte în orice, ţine de „măiestria” edilului şef.

„Nu putem renunţa la această manifestare, chiar de-i mai greu cu finanţele. Este o zi deosebită în care oamenii din comună se întâlnesc, ascultă muzică,  se simt bine, se bucură să petreacă împreună un eveniment de suflet. Am stabilit împreună cu consilierii locali ca evenimentul să aibă loc în a treia duminică din luna august. Asta se întâmplă din 2009, de când, an de an, sărbătorim Ziua Comunei Săvineşti. Oamenii s-au obişnuit, aşteaptă cu nerăbdare serbările de acest gen.”, ne-a declarat primarul Daniel Horciu.

Anul acesta e mai dificil cu banii, criza îşi spune  şi aici cuvântul. Cu toate aceste, primarul Daniel Horciu a avut de unde şi cu ce să pregătească săvineştenilor un program divers, cu muzică pentru toate preferinţele. Pentru cei tineri, dar şi pentru ce mai în vărstă. Pe afişul de promovare a manifestării am văzut mai multe nume, începând cu micii artişti din comună, apoi cu interpreţi consacraţi  într-ale muzicii populare şi uşoare, între care notăm pe Anda Adam şi „Bere gratis”.

Cu siguranţă, vor fi şi multe alte surprize.

*Piatra Şoimului: Sărbătoare tradiţională, aşteptată de comunitate

La Ziua Comunei Piatra Şoimului toată lumea se distrează, e foarte multă veselie în jur. Asta au făcut la prima ediţie a acestei manifestări, cu siguranţă, aşa vor face şi duminică. „Vinovaţi” de asta sunt primarul şi consilierii locali, ei fiind iniţiatorii şi oraganizatorii acestei sărbători, devenită deja tradiţională prin părţile locului, mult aşteptată de întreaga comunitate. În febra pregătirilorpentru acest eveniment de suflet, primarul  Neculai Nicorescu ne-a declarat: „E mai greu cu sărbătorile în vremurile astea! Chiar dacă bugetul alocat este mai mic, nu putem renunţa la eveniment, oamenii aşteapă această manifestare. Din puţinul pe care îl avem, la propunerea mea şi cu acceptul consilierilor locali,  organizăm şi anul acesta Ziua Comunei Piatra Şoimului.  Ar fi păcat s-o pierdem, deja a intrat în tradiţia comunităţii. Încercăm să ne descurcăm pe plan local, cu ajutorul sponsorilor şi a artiştilor noştri.  În comună avem două ansambluri folclorice, pot să spun că sunt deja consacrate. Este vorba de Ansamblul folcloric „Mioriţa”,  de care se ocupă viceprimarul  Ioan Oţel, şi Ansamblu folcloric „Datina străbună”, alcătuit  şi îndrumat de preotul Mocănaşu. Ne bazăm pe ele, au un repertoriu foarte frumos. Apoi avem şi mici artişti locali, elevi ai şcolilor din comună.”

Şi în acest an, „oficiile de gazdă”, de prezentare a intregului program cultural-artistic o va face cunoscuta realizatoare TV Silvana Riciu. Va prezenta, dar va şi cânta muzică populară, aşa cum deja oamenii  ştiu. Pe scenă vor evolua mulţi artişti consacraţi dintre care amintim: Raoul, Laura Haidău, Constantin Măgureanu.

Petrecerea de ziua comunei se va termina cu o discotecă în aer liber.

*Farcaşa: Mai multe evenimente la ziua comunei

Ziua Comunei Fracaşa reprezintă un eveniment mai nou petrecut în viaţa comunităţii, iniţiatorul fiind actualul primar Cristinel Gheorghiu, aflat  la cel de al doilea mandat.

Pentru duminică, fărăcşenii şi inivitaţii lor sunt aşteptaţi decor natural deoseit de frumos, „Lunca lui Padure”, o poiană pitorească, înconjurată de munti împăduriţi, situată la  5 km de drumul principal.

Practic, sunt mai multe evenimente într-o singură zi. Sărbătorirea Bisericii din lemn Fracaşa, la 240 ani de atestare documentară. Apoi, aici, are loc şi un târg de produse tradiţionale obţinute de operatori din judeţele Neamţ şi Sucevea.

După ora 14, va începe un sectacol cultural-artistic susţinut, în prima parte demicii artişi populari din localitate şi alte comune din judeţ.

Invitaţi de onoare: Fuego , Constatin Enceanu şi Formaţia „Alb-Negru”.

Tina CONDREA