Sărbătoarea Războienilor: recunoștință eternă eroilor neamului

Tina-Războieni, foto 1 * La ediție aniversară, o ceremonie militară și religioasă de excepție!

Duminica dimineață, la Mănăstirea Războieni, s-a săvârșit o impresionantă slujbă întru pomenirea eroilor neamului, a bravilor ostași ai Marelui Voievod Ștefan căzuți în bătălia de la Valea Albă – Războieni. După evenimentul religios de la mănăstire, la Monumentul Eroilor din Parcul comunal Războieni, a avut loc un impresionant ceremonial religios și militar, dedicat aniversării a 540 de ani de bătălia de la Valea Albă – Războieni, loc încărcat de istorie unde s-a confruntat oastea Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt cu oastea turcă aflată sub comanda lui Mohamed, din 26 iulie 1476.

Un sobor de preoți, între care și unul militar, a oficiat o slujbă de pomenire a ostașilor căzuți pe aceste străvechi meleaguri. În semn de recunoștință veșnică, au fost depuse coroane de flori din partea Garnizoanei Iași, a Primăriei Municipiului Iași, Prefecturii Neamț, Consiliului Județean Neamț, Asociației Revoluționarilor din 1989, Asociațiilor „Cultul Eroilor“ și a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Consiliului Local și Primăriei Războieni, din partea partidelor politice.

„Sărbătoarea Războienilor“ este strâns legată de impunătorul monument istoric ridicat de către ofițerii Regimentului „15 Războieni“ în memoria ostașilor căzuți în lupta de la Valea Albă, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Monumentul este opera sculptorului alsacian Visenberger, fiind inaugurat în prezența lui V.A Urechia, la data de 27 octombrie 1879, cu prilejul unor manifestări la care au participat mii de oameni. Prima manifestare s-a desfășurat la inițiativa lui Spiru Haret, la 29 august 1903, când trecuseră deja 400 de ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

*La ediția aniversară, un plus de solemnitate

Ediția din acest an, una aniversară, s-a remarcat printr-un plus de solemnitate prilejuit de participarea militarilor Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“, în frunte cu colonelul Dragoș-Dumitru Iacob, de la Garnizoana Iași.

Ceremonia de la Războieni se înscrie în suita de activități organizate de Brigada 15 – „Podu Înalt“ cu prilejul sărbătoririi, la data de 1 ianuarie 2017, a 140 de ani de la înființarea marii unități. Brigada este continuatoarea tradițiilor glorioase ale Regimentului 15 – „Dorobanți“, ale cărui fapte de vitejie au rămas înscrise cu litere de aur în istoria militară a poporului român.

Ca de obicei, evenimentele dedicate „Sărbătorii Războienilor“ s-au desfășurat pe parcursul a două zile. În prima zi, sâmbătă, au avut loc manifestări cu caracter religios, de evocare istorică, desfășurate la troița din satul Valea Albă. Loc în care se presupune că voievodul Ștefan cel Mare ar fi avut punctul de comandă în confruntarea cu oastea lui Mohamed, din 26 iulie 1476. Aici s-a oficiat un ceremonial religios, culminând cu un Te Deum, duminică dimineață, la Mănăstirea Războieni, s-a săvârșit o slujba întru pomenirea eroilor neamului.

În semn de recunoștință, au fost depuse coroane și jerbe de flori, după care s-a dat „frâu liber“ evocărilor istorice.

*Slavă bravilor ostași!

La ediția aniversară a „Sărbătorii Războienilor“ au luat parte foarte mulți localnici și invitații lor de onoare: parlamentari, istorici, foarte mulți militari cu grade înalte, șefi ai principalilor instituții din județele Iași și Neamț. La „Sărbătorii Războienilor“ au luat parte reprezentați ai Garnizoanei Iași, Gabriel Harabagiu – viceprimarul municipiului Iași, Niculina Dobrilă – prefect de Neamț, Ioan Asaftei – vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Emilia Arcan – fostul președinte al Consiliul Județean Neamț.

În alocuțiunile lor, vorbitorii au adus omagii și recunoștință eternă bravilor ostași care și-au jertfit viața în lupta pentru apărarea meleagurilor strămoșești, pentru păstrarea ființei naționale. N-au fost uitați nici eroii zilelor noastre, locuitorii comunei Războieni în frunte cu primarul lor, Bogdan Țarălungă, și „oastea“ sa de consilieri locali, salariații primăriei, bunii săi colaboratori. În numele lor, edilul de Războieni a transmis un mesaj de recunoștință veșnică faptelor de glorie și vitejie ale înaintașilor noștri, care s-au jertfit pentru țară în crâncena încleștare din acelor vremuri.

Au fost discursuri omagiale solemne, dedicate evenimentul aniversar de la Războieni. „Neuitarea este o datorie de conștiință pentru noi, cei care ne uităm și cinstim înaintașii noștri“, a fost îndemnul colonelului Dragoș-Dumitru Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“.

Generalul de armată Nicolae Bălan, fiu al satului Războieni, a vorbit despre trecutul glorios al acestor locuri, despre cei care au luptat pentru apărarea pământului românesc, pentru păstrarea ființei naționale…

*Mănăstirea Războieni, ctitoria Marelui voievod

Mănăstirea Războieni este ctitoria voievodului Ștefan cel Mare, ridicată în anul 1496, la două decenii de la bătălia de la Valea Albă, în amintirea grelelor momente din acea vară sângeroasă. Mănăstirea este construită din piatră cu ziduri groase și este unică în seria de ctitorii ale domnitorului, având rol de mausoleu, adăpostind sub lespezile bisericii osemintele celor 200 de oșteni căzuți în luptă, după cum spune cronica lui Grigore Ureche. Pe unul din pereții pridvorului se află o pisanie care prezintă bătălia ce s-a dat în poiana din pădurea de la Valea Albă, la 26 iulie 1476, când oastea lui Ștefan cel Mare a fost învinsă, dar Moldova n-a putut fi cucerită. Ecourile acestei mari bătălii l-au determinat pe Dimitrie Bolintineanu să scrie poezia „Muma lui Ștefan cel Mare“.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU