Sărbătoare la Bojdeuca lui Creangă

IN 2 Sarbatoarea BojdeuciiCea de-a 49-a ediție a programului cultural „Sărbătoarea Bojdeucii“ se va desfășura duminică, 17 aprilie, la Muzeul „Ion Creangă“ (Bojdeucă), evenimentul fiind organizat de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași.

În cadrul „Sărbătorii Bojdeucii“ va avea loc ceremonia de decernare a premiilor Concursului Național „Ion Creangă“ de creație literară – POVEȘTI, ediția a XXIV-a. Anul acesta, la concurs au fost înscrise 69 de lucrări la secțiunea „Copii“ și 50 de lucrări la secțiunea „Adulți“. Juriul care a evaluat lucrările este format din Mirel Cană (președinte), alături de Carmelia Leonte și Cătălin Mihai Ștefan (membri). Rezultatele concursului vor fi afișate pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro în cursul acestei săptămâni.

De asemenea, va avea loc lansarea volumului al XVII-lea al antologiei „Poveștile de la Bojdeucă“, apărut la Editura Muzeelor Literare, ce cuprinde poveștile câștigătoare la ediția de anul trecut a concursului.

Tot duminică se va inaugura expoziția de afișe „Evenimente și personalități la Bojdeucă (1972-2016)“, iar Palatul Copiilor Iași va oferi un spectacol. Invitatul special al evenimentului va fi actorul Petru Ciubotaru. Coordonatorii evenimentului sunt Camil Iercan, Diana Leonte, Camelia Macoveschi, Niculina Purcaru și Valentin Talpalaru.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, primul muzeu memorial literar din România (inaugurat la 15 aprilie 1918), este una din cele 12 filiale literare din cadrul Muzeului Literaturii Române Iași. Bojdeuca l-a găzduit pe Ion Creangă, începând din vara anului 1872, după ce fusese răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia. Humuleșteanul s-a mutat aici, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârșitul vieții. Toate „Poveștile“ și „Amintirile din copilărie“ au fost scrise în căsuța botezată de scriitor „bojdeucă“. În vara și toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaș al lui Creangă.

Clădirea care adăpostește expoziția documentară referitoare la viața și opera lui Creangă, biblioteca, precum și amfiteatrul în aer liber au fost construite în perioada 1984-1989 și inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morții povestitorului humuleștean.

Irina NASTASIU