Sărbătoare împărătească la Roman

ceaunul3

Evenimentul se va desfăşura în centrul oraşului Roman, în Piaţa Roman Muşat, în perioada 5-6 octombrie, perioadă ideală pentru pregătirea multor preparate culinare tradiţionale conservate natural. Zahăr Mărgăritar oferă un eveniment de excepţie, unic în România! Concurs profesional de gastronomie, demonstraţii de artă culinară, preparate de sezon din fructe, legume şi carne, concerte, ansambluri, gastro show-uri şi multe alte surprize!

Cei prezenţi vor putea gusta din produsele ce vor fi gătite în Piaţa Roman Muşat pe toată perioada desfăşurării festivalului şi, este vorba de peste 5 000 de porţii de preparate.

 

 

Primul curs de somelier din Roman

 

Organizaţia Somelierilor din România (O.S.R.) va lansa proiectul „Şcoala Vinului”, la Roman! Somelierii coordonaţi de Preşedintele Marian Timofti vor realiza cursuri gratuite pentru publicul spectator în vederea cunoaşterii asocierii dintre vinuri şi mâncăruri, cu sesiuni de degustare. Cursurile vor avea loc zilnic între orele 12 -18, iar diplomele ce vor fi obţinute la acest festival vor fi recunoscute în peste 90 de state ale lumii.

 

Muzeul tradiţiilor şi al obiectelor din gospodăria ţăranului român

 

Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.) va lansa muzeul arhaic în aer liber, unde vor fi expuse care pentru boi, care pentru cai, sania principelui Transilvaniei, sanie ţărănească, bardă de măcelar, bardă de căldărar, primul plug metalic din Transilvania cu două roţi, roata de moară, butoaie pentru vin, piatra de ascuţit cuţite, moară de porumb, putină pentru brânză, putină pentru unt, piuă de stejar, semănătoare, prăşitoare, presă de cartofi, nicovală pentru cizmari, nicovală pentru fierari, foale, butoi pentru murături, presă pentru mierea de albine, covată pentru aluat, covată pentru saramură, perie pentru lână, răzătoare de varză din tablă de bronz, presă pentru carne, presă pentru varză, potcoave pentru cai, vase din lut, şube din lână de oaie, furcă din lemn cu 4 braţe.

 

 

Atelier de cultură gastronomică pentru copii

 

Iar dacă cele prezentate nu v-au convins să răspundeţi prezent la acest festival care va face ca Romanul să fie centrul atracţiei din Moldova, amintim şi faptul că la competiţiile gastronomice sunt invitaţi şi cei mici pentru a învăţa şi a-şi desăvârşi primii paşi în arta gătitului.

ZANY SANDWICHES – copiilor li se vor oferi diverse ingrediente (aceleaşi pentru toţi cei care participă), suport pentru crearea unor minunate, ingenioase sandwich-uri! Şi cea de adoua temă FIGURINE DIN FRUCTE  ŞI LEGUME- unde copiii vor fi invitaţi să ghicească, gustând, diverse legume şi fructe. Cei ce vor ghici vor fi primii care vor face figurine.

Va urma o prezentare a istoriei tacâmurilor pe înţelesul copiilor, formarea a două grupe reprezentative, cea a legumelor şi a fructelor, implicarea copiilor în activităţi practice, cum ar fi crearea unor preparate culinare. Va exista o garderobă generoasă pentru copii, aceştia fiind invitaţi să se costumeze. Toate activităţile propuse pentru copiii prezenţi la eveniment sunt interactive, participarea în eveniment fiind marcată de diverse cadouri surpriză!

Brandul Zăhăr Mărgăritar, împreună cu Radu Zărnescu, va lansa cel mai avansat concept din România de stand competiţional pentru deserturi de restaurant. În cadrul standului vor expune: Maestrul Cornelia Ghişoi (Braşov) – deserturi de restaurant, Maestrul Cofetar Şipoş Dorel (Târgu Mureş) – piese decorative din zahăr, Maestrul Cristian Avasiloaiei (Iaşi) – deserturi de restaurant, Maestrul Adrian Şipoteanu (Iaşi) – torturi pentru evenimente, Maestrul Gigi Fedeleş (Iaşi) – deserturi pentru evenimente. Alături de specialităţile maeştrilor se vor expune peste 15 sortimente de prăjituri de casă pregătite de diverse gospodine din Moldova (Roman, Iaşi, Piatra Neamţ, Suceava, Gura Humorului, Botoşani).