Şapte incendii devastatoare într-o singură zi

incendii

*Şase dintre acestea au fost provocate de “curăţenia” de primăvară  *Incendii pe zeci de hectare de mirişte şi de pădure la Ceahlău şi la Grinţieş *O familie din Dulceşti a rămas aproape pe drumuri din cauză că a lăsat uscăturile să ardă nesupravegheate, focul extinzându-se şi la vecini

Pompierii nemţeni au avut mult de luptă cu flăcările în week-end, dar mai ales sâmbătă, când au fost chemaţi să intervină la stingerea a nu mai puţin de şapte incendii. La orele amiezii, primul apel de sâmbătă a venit de la Crăcoani. Un echipaj cu o autospecială a ajuns la faţa locului şi cu autospeciala a stins flăcările care au ars 4 mp din acoperişul unei anexe de la locuinţa unde gospodarii au dat foc la resturile vegetale şi au lăsat focul nesupravegheat.

O oră şi jumătate mai târziu, un incendiu produs de scânteile de la un flex a mistuit 10 mp din acoperişul unei case din Săvineşti, cu un sfert de tonă de furaje depozitate în pod. Pompierii de la Piatra Neamţ au fost ajutaţi de voluntarii de la SVSU Roznov şi Săvineşti şi în decurs de o oră au stins flăcările.

Tot curăţenia de primăvară începută într-o gospodărie din Dulceşti a fost cauza care a dus la extinderea focului, sâmbătă, în jurul orei 16,09. Focul a fost lăsat nesupravegheat şi s-a extins la casă, care a fost aproape mistuită. Pompierii de la Roman au intervenit cu două autospeciale şi au reuşit, după aproape trei ore, să stingă incendiul. Au ars 80 mp din acoperiş, mobilierul şi bunurile din două camere, documentele familiei, hainele, o tonă de grăunţe de porumb şi 2,5 tone de furaje. Flăcările extrem de puternice s-au întins şi la gospodăria de alături, mistuind 700 kilograme de furaje.

Seara, în jurul orei 17,50, un alt incendiu de proporţii a avut loc la o locuinţă din Mastacăn, comuna Dragomireşti. Pompierii pietreni s-au deplasat cu două autospeciale şi au reuşit să stingă vâlvătaia, în care au ars 80 mp acoperiş, planşeul şi 100 kilograme de furaje din pod. Dezastrul a pornit de la resturile vegetale arse, focul fiind lăsat nesupravegheat.

Tot sâmbătă, la amiază, un incendiu de mirişte din Viişoara, comuna Alexandru cel Bun, a solicitat intervenţia pompierilor pietreni. Aceştia au ajuns la faţa locului cu o autosepcială şi au stins focul care a ars 900 mp vegetaţie uscată şi 60 ml gard. Echipajul SMURD a dat primul ajutor unei persoane intoxicate cu fum, care a refuzat însă transportul la spital.

După-amiază, în jurul orei 14,26, pompierii de la Garda II Poiana Teiului au fost chemaţi să stingă flăcările scăpate de sub control în comuna Ceahlău. Incendiul de mirişte a afectat 30 de hectare şi exista pericolul ca flăcările să fie duse de vânt până la pădurea din apropiere. Pompierii ajutaţi de voluntarii de la SVSU Ceahlău au reuşit cu greu să stingă incendiul şi la final au stabilit că şi în acest caz a fost dat foc intenţionat.

La puţin timp, în Grinţieş s-a produs un incendiu asemănător, pompierii fiind chemaţi să intervină în pădure. Focul a mistuit 6 hectare de litieră şi cioate, într-o “curăţenie” cu foc pe care pompierii au catalagat-o tot foc deschis în spaţii deschise.

Cristina IORDACHE