Săptămâna prevenirii criminalității, a XI-a ediție

prevenire A XI-a ediție a acțiunii „Săptămâna prevenirii criminalității“ a fost lansată ieri printr-o conferință de presă organizată la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

În mod tradițional, în această săptămână sunt organizate activități informativ-preventive în spații publice, unități școlare, pentru răspândirea mesajelor către un număr cât mai mare de beneficiari. Scopul principal al campaniei este de a sensibiliza nemțenii față de necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, cât și prezentarea și conștientizarea consecințelor ce decurg din săvârșirea infracțiunilor. Evenimentul are un caracter unitar, fiind desfășurat, în această perioadă, în toată țara, iar tematica abordată a fost selectată în baza priorităților Poliției Române. Acțiunile vor fi susținute cu precădere de către structurile de prevenire a criminalității, ordine publică și poliției rutieră.

Luni: Ziua dedicată prevenirii delincvenței juvenile

În intervalul orar 12-13, polițiștii de prevenire în colaborare cu reprezentanți ai CEPCA Neamț, sub sloganul „Un tânăr prevenit este un tânăr salvat!“, au organizat un brainstorming în rândul elevilor din clasele a IX-a din cadrul Liceului Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamț, în scopul de a genera un număr cât mai mare de idei venite din partea acestora privind principalele cauze generatoare a delincvenței juvenile, dar și de soluții de reducere a fenomenului infracțional în rândul minorilor. Activitatea a continuat cu o dezbatere asupra implicațiilor legale ale consumului de droguri și ale traficului de persoane în rândul tinerilor, susținută de specialiștii Asociației Naționale Antidrog.

În intervalul orar 10-14, polițiștii de proximitate de la nivelul polițiilor municipale și orășenești, precum și polițiștii din mediul rural au fost prezenți în unitățile școlare de pe raza de competență, pentru a dezbate următoarele subiecte: „Delincvența juvenilă – o problemă reală“, „Cauze și consecințe ale delincvenței juvenile“, „Drepturile și îndatoririle copiilor“ și „Răspunderea penală a minorului“ cu noile modificări din Codul Penal.

Marți: Ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor

În intervalul orar 11-13 polițiștii de prevenire în colaborare cu partenerii Asociația Cultural Socială Economică „Christiana“ și reprezentanți din cadrul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu“ din Borca (profesori diriginți, profesor-consilier educativ, psiholog școlar) derulează o activitate în rândul elevilor din clasele IX-XII, intitulată simbolic „6 pași pentru a nu deveni o victimă a traficului de persoane“. Sunt prezentate studii de caz și mărturiile victimelor în scopul de a trage un semnal de alarmă asupra factorilor de risc întâlniți în mediul rural și consecințele victimizării tinerilor în astfel de situații. De asemenea, va fi prezentat și studiul realizat de Organizația „Salvați Copiii“ în cadrul Proiectului „Ora de net“, care relevă faptul că „46% dintre copii comunică on-line cu necunoscuți, iar jumătate dintre aceștia merg și se întâlnesc față în față cu străini“.

Polițiștii de proximitate de la nivelul polițiilor municipale și orășenești, precum și polițiștii din mediul rural nu vor lipsi din unitățile școlare, de pe raza de competență, unde vor desfășura activități de informare pentru prevenirea cazurilor de dispariție a minorilor de la domiciliu, siguranța pe internet, prevenirea pornografiei infantile și prevenirea traficului de persoane.

Miercuri: Ziua dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului

Polițiștii de prevenire în colaborare cu polițiștii de proximitate vor desfășura o activitate de informare și prevenire a infracțiunilor de tâlhărie în rândul elevilor din clasele a-IX-a din cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț. Va fi abordat aspectul legal atât din punct de vedere al victimei (măsuri de prevenire ce trebuie luate de copii pentru a nu ajunge în această postură), cât și al autorului – aspecte ce țin de răspunderea penală a minorilor care au comis fapte antisociale.

Începând cu ora 13:30, alături de Asociația Cultural Socială Economică „Christiana“ și reprezentanți ai Primăriei comunei Bodești (primar, asistenți sociali, medic, angajați centru etc.), va avea loc o acțiune ce are ca scop prevenirea victimizării cetățenilor în cazul furturilor și a înșelăciunilor la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice, Căminul Cultural al comunei Bodești. La activitate vor participa aproximativ 100 de persoane vârstnice, dar și alți locuitori din comună. Vor fi prezentate cazuri concrete de victime ale înșelăciunilor prin cele mai des întâlnite metode în mediul rural, respectiv „Accidentul“ și „Distragerea atenției“, însoțite de sfaturi utile pentru a evita această capcană.

Joi: Ziua dedicată prevenirii infracțiunilor cu violență

În intervalul orar 12-14 polițiștii de prevenire în colaborare cu Asociația Cultural Socială Economică „Christiana“ și reprezentanți ai Primăriei Orașului Bicaz vor participa alături de membrii comunității (aproximativ 100 de cetățeni) la o dezbatere cu tema „Violența în mediul familial – cauze și consecințe“, ce va avea loc la biblioteca orășenească.

Vineri: Ziua dedicată siguranței rutiere

Între orele 10-13 polițiștii din cadrul Serviciului Rutier vor desfășura acțiuni informativ-preventive în rândul bicicliștilor și a conducătorilor de atelaje hipo, în orașul Roznov, oferind recomandări utile și veste reflectorizante.

De asemenea, în intervalul orar 9-13, polițiștii rutieri vor fi angrenați în acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere. Acțiunile vor avea grupuri țintă bicicliști și conducători de atelaje hipo, pietoni, care vor primi materiale preventive cu recomandări antivictimale și veste reflectorizante.

Cristina IORDACHE