Săptămâna internaţională a vaccinării

vaccinare

* Medicii susţin că trebuie tratată…reticenţa părinţilor faţă de imunizarea copiilor

Un simplu vaccin poate ţine copilul departe de numeroase boli ce ne ameninţă viaţa, fiind totodată și unul dintre cele mai ieftine şi de succes tratamente pentru sănătate. Cel puţin aşa susţin medicii. Pentru toţi cei care nu sunt convinși de acest lucru, dar și pentru cei care cred în această soluţie, dar vor să afle mai multe informaţii, Asociaţia de Medicina Familie, reprezentată la Neamţ de dr. Mihaela Covrig, în parteneriat cu istituţiile statului cu profil sanitar, organizează o campanie specială de conștientizare a importanţei vaccinării. Medicii de familie implicaţi trebuie să le explice, cu argumente solide și exemple, de ce vaccinurile sunt adevărate scuturi de apărare. În ultimii ani, după cum spunea dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, părinţii s-au dovedit extrem de reticenţi la vacinarea propriilor copii, pe baza unor zvonuri care le-au ajuns la urechi privind eventuale reacţii adverse la serurile folosite. În ultimii ani s-au înregistrat, astfel, foarte multe refuzuri la imunizare, medicii şcolari fiind în imposibilitatea de a-i vaccina pe cei mici, chiar dacă ştiau foarte bine care sunt efectele benefice. Sigur că nu sunt deloc de neglijat efectele adverse, apărute de altfel şi la copii din Neamţ, mai ales la sugari, însă reprezentanţii DSP au spus mereu că nu este medicament care să nu aibă risc de posibile efecte adverse.

„Fii Sănătos! Fii Responsabil! Vaccinează-te!” este mesajul Campaniei Săptămâna Internaţională a Vaccinării, ce are loc în perioada 24-30 aprilie 2014. Evenimentul este, de fapt, o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care marchează, la fiecare sfârşit de aprilie, această campanie.

În campania derulată în acest an, sunt implicaţi medici de familie membri ai Grupului de Vaccinologie al SNMF, reprezentanţi ai Comitetului Naţional de Vaccinologie (CNV), autorităţi şi specialişti din domeniu. Cele șapte zile de campanie includ diverse activităţi de promovare a vaccinului.

Evenimente care marchează aceste zile au loc în toată ţara. La discuţiile din București (28 aprilie, ora 10.00, Hotel Novotel), au fost invitaţi numeroși specialiști și lideri de opinie, printre care se numără dr. Sandra Alexiu, vicepreşedinte – SNMF, membru CNV și Grupul de Vaccinologie al SNMF, dr. Laszlo Attila, membru – Comisia de Sănătate din Senat, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator – Grupul de Vaccinologie al SNMF, Ion Luchian, preşedinte – Comisia pentru sănătate publică din Senatul României, Rodica Nassar – Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor, dr. Victor Olsavszky, șeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din România, prof. dr. Doina Pleșca, membru – CNV, conf. dr. Alexandru Rafila, vicepreşedinte CNV și prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedinte CNV.

În Neamţ, vor fi seminarii medicale pentru medicii de familie cu Ateliere practice pentru medici de familie, pe problematica vaccinării, vor fi distribuite materiale informative către medici, aceştia la rândul lor informandu-si pacienţii.

 

Geanina NICORESCU