Şanse mai mari pentru 558 de şomeri

proiect

Pluri Consulting Grup, în parteneriat cu Tuv Rheinland România SRL şi Asociaţia ADL-Progres implementează, începând din luna aprilie, un proiect care va ajuta peste 550 de şomeri să-şi găsească un loc de muncă. Proiectul C.O.R. Consiliere, ocupare şi refirmare este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvloltarea Resurselor Umane 2007-2013.

“Proiectul va genera un efect pozitiv pe termen lung în primul rand datorită modificărilor pe care le determină la nivelul şomerilor din regiunile implicate prin schimbarea mentalităţilor acestora faţă de căutarea şi menţinerea unui loc de muncă şi perspectiva învăţării pe tot parcursul vieţii”, a declarat George Serghie, manager proiect, Pluri Consulting Grup SRL.

Obiectivul principal constă în creşterea gradului de ocupare şi reducerea şomajului, inclusiv reducerea şomajului de lungă durată, prin îmbunătăţirea nivelului de educaţie, formare profesională şi facilitatea integrării pe piaţa muncii a şomerilor din Regiunile Nord-Est şi Bucureşti-Ilfov. Grupul ţintă este format din 558 de persoane în căutarea unui loc de muncă, şomeri (173 de persoane), şomeri de lungă durată (180 de persoane), şomeri peste 45 de ani (45 de persoane), şomeri tineri (40 de persoane) şi şomeri de lungă durată tineri (120 de persoane). Atingerea obiectivelor din proiect se va face prin măsuri pentru reducerea dezechilibrelor dintre cererea şi oferta de foţă de muncă (furnizare a serviciilor de informare şi consiliere, servicii de instruire în cadrul seminariilor Job Club pentru 360 de persoane din grupul ţintă, servicii de mediere pentru cel puţin 150 de persoane şi facilitatea angajării a 65 de persoane din grupul ţintă), măsuri de creştere a nivelului de formare profesională (formarea profesională a 504 persoane prin organizarea de cursuri autorizate ANC, din care cel puţin 430 de persoane vor obţine un cerificat recunoscut la nivel naţional şi European) şi măsuri de stimulare a ocupării prin incurajarea începerii unei afaceri pe cont propriu (consiliere antreprenorială individuală pentru 56 de persoane din grupul ţintă, din care cel puţin 6 vor fi selectate şi sprijinite să deschidă o afacere până la finalizarea proiectului).

“Obiecivul specific al proiectului este dezvoltarea şi implementarea unui set complex de măsuri active de ocupare a forţei de muncă pentru şomeri, inclusive şomeri tineri, şomeri peste 45 de ani, şomeri de lungă durată tineri şi adulţi, din Regiunile Nord-Est şi Bucureşti-Ilfov, atât din mediul urban cât şi mediul rural”, a declarat George Serghie, manager proiect, Pluri Consulting Grup SRL. Se vor organiza 36 de cursuri de formare profesională pentru 13 ocupaţii distincte: 2 cursuri “Auditor de Mediu”, 2 cursuri „Inspector în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă”, 2 cursuri „Manager proiect”, 2 cursuri „Lucrător în izolaţii”, 2 cursuri „Lucrător instalator pentru construcţii”, 4 cursuri „Competenţe antreprenoriale”, 2 cursuri „Manichiurist pedichiurist”, 2 cursuri „Electrician instalaţii de iluminat”, 12 cursuri „Auditor în domeniul calităţii”, 3 cursuri Competenţe informatice”, 1 curs „Lucrător finisor pentru construcţii”, 1 curs „Confecţioner asamblor articole din textile”, 1 curs Coşar. Activitatea de consiliere antreprenorială constă în faptul că 56 de persoane din grupul ţintă vor beneficia de câte 6 ore de consiliere antreprenorială individuală care include: servicii juridice, de marketing sau realizarea planului de afaceri.

Se vor selecta şi se vor premia 6 planuri de afaceri în vederea deschiderii unei afaceri în timpul proiectului. „Este un moment plăcut să povestim ce putem şi ce vrem să facem, dar greul abia acum începe. Munca este destul de complexă pentru că proiectul este mai extins. Eu cred că vom face faţă şi îl vom duce la îndeplinire. Este un proiect curajos, se şcolesc aproximativ 500 de oameni, nu este un lucru uşor. Vrem apoi să îi angajăm în meseriile în care i-am calificat, sper şi îmi doresc să ne descurcăm. Dacă lucrurile vor merge şi din punct de vedere al finanţării proiectului, nu ar fi motive să spunem că acest proiect nu-şi atinge scopul. Încurajăm pe toţi cei care vin la cursurile noastre, să aibă rabdare să înveţe”, a declarat Maria Talpă, preşedintă Asociaţia “ADL-PROGRES”.

“Chiar dacă se crede că rata şomajului la Bucureşti este mai mică, am constatat că există dorinţa de a învăţa mereu ceva nou. Domeniul nostru de activitate este dezvoltat şi credem că persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă, cu siguranţă îşi vor găsi dacă invaţă, acest proiect este destul de promiţător. Noi credem că, în urma obţinerii acestor calificări, şansele de angajare vor creşte. Doresc mult succes proiectului, cu ajutorul partenerilor von reuşi”, a declarat Franţiu Adrian Lucian, coordonator proiect, Tuv Rheinland România.

“Rezultatele estimate sunt informarea, consilierea şi orientarea profesională pe piaţa muncii pentru 558 de persoane, din care cel puţin 525 să participe la programe integrate. Ne mai dorim ca minim 360 absolvenţi să-şi găsească un loc de muncă în urma instruirii la seminariile Job Club. În cadrul proiectului se va realiza şi un <<Îndrumar pentru şomeri>>, a concluzionat George Serghie, managerul proiectului.

Bugetul total al proiectului este de peste 2.900.000 de lei, din care, valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordate din FSE este de peste 2.500.000 de lei, valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordate din Bugetul Naţional este de peste 245.000 de lei, contribuţia eligibilă a partenerilor fiind de peste 140.000 de lei. Perioada de implementare este de 18 luni.

 

Andreea FLOREA