Sanitas vrea majorare salarială şi ameninţă cu grevă 

sanitasReprezentanţii SANITAS s-au reunit de urgenţă pentru a discuta problemele stringente din sistemul sanitar.  Prim vicepreşedintele Sanitas Neamţ, Ioan Luca, ne-a declarat că discuţiile s-au axat pe creşterea salarială, deblocarea de posturi, modificarea Legii nr. 284/2010 şi s-a pus accentul pe situaţia privind “gestionarea deficientă a întregului sistem, care a atras de la sine neplata drepturilor salariale, tăierea tichetelor de masă, neacordarea sporurilor sau micşorarea acestora”.

Pentru definitivarea procesului de creştere salarială şi eliminarea tuturor ambiguităţilor,  astăzi Biroul Operativ al SANITAS va avea o nouă întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor .

Trebuie menţionat că, la şedinţa extraordinară din 15 septembrie  a Biroului Executiv au fost concentrate toate materialele primite din ţară, de la filialele Sanitas, s-a făcut o analiză a lor şi prezentarea unui punct comun de rezolvare către cele trei ministere respeonsabile: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul  Finanţelor dar şi către C.N.A.S. De asemenea, a fost elaborat spre prezentare un plan de acţiuni sindicale imediate, în cazul în care dialogul purtat nu va aduce impactul dorit.
În data de 16 septembrie Biroul Executiv s-a întâlnit cu conducerea Ministerului Muncii, cu ministrul Rovana Plumb, ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea, directori şi consilieri din cadrul Ministerului Muncii. S-a discutat situaţia la zi a modificărilor şi refacerea unor puncte si articole din Legea nr. 284/2010, care au generat mari probleme de retribuire salarială şi reorganizarea în grilă a coeficienţilor şi funcţiilor profesionale.

“Grupul de lucru a selectat dintre cele 15 variante 2 versiuni care ar putea rezolva situaţia. Dintre acestea putem aminti eliminarea suprapunerii claselor salariale, salariul de pornire 1050 lei, începând cu 1 ianuarie 2015, cuantumul sporurilor de vechime se va face în procente, vechea procedură, adică în afara salariului de bază, suplimentarea în procente pe funcţii şi clase profesionale, introducerea gradaţiei de merit,  salariile colegilor din asistenţa socială să fie similare cu funcţiile neclinice din sănătate”, se arată într-un comunicat emis de Federaţia SANITAS.

Biroul Executiv a analizat toate întâlnirile şi a pregătit prezentarea lor în Consiliul Naţional pentru luarea deciziilor în următoarea perioadă. Dezbaterile de la Ministerul Muncii au ca termen de rezolvare 1 oct. 2014 – adică actualizarea Legii nr. 284/2010, astfel putând începe discuţiile şi negocierile cu sindicatele, în luna noiembrie urmând a se promova prin Guvern.

Tot în data de 16 septembrie, Biroul Executiv s-a întâlnit la Ministerul Finanţelor cu ministrul Ioana Petrescu, secretarii de stat ai ministerului- director Iordache şi alţi consilieri din cadrul ministerului, tema de discuţie fiind creşterea salarială cerută de Federaţia SANITAS.
“Se rediscută proiectul comun propus de Ministerul Finanţelor Federaţiei Sanitas şi dorinţa unei creşteri salariale pentru toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială. După prezentarea sumelor disponibile la acest moment, s-au purtat discuţii în vederea  creşterii salariale propuse. Se vor face calculele necesare,  iar ministrul Finanţelor a fost invitat să participe la şedinţa Consiliului Naţional Sanitas pentru prezentarea şi găsirea unei soluţii de creştere salarială, soluţie care va fi votată în variantă procentuală sau fixă de către Consiliul Naţional”, se precizează în comunicatul emis de Sanitas. Consiliul Naţional a votat o creştere salarială pentru toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială în sumă fixă, nu în tranşe şi nici pentru categoria de salariaţi cu leafă de până la 1500 lei, cum era stabilit de guvernanţi. Astfel, de comun accord cu reporezentanţii ministerului s-a decis continuarea lucrului pe legea salarizării a grupului interministerial şi FSR în data de 26.09.2014.
Geanina NICORESCU