Sanitas şi drepturile câştigate în instanţă de… profesori

Cu un ochi „în curtea şcolii”, sindicalişti din sănătate se întreabă de ce reprezentanţii lor nu luptă instanţă, la fel ca sindicatele din Învăţământ, pentru câştigarea unor drepturi salariale. Drept răspuns, conducerea Federaţiei Sanitas a motivat ce o împiedică să întreprindă astfel de acţiuni: în sistemul de sănătate publică nu a existat niciodată o lege care să prevadă majorarea cu 50% a salariilor, pentru acest motiv nu a putut acţiona în instanţă:

„Întrucât în ultima vreme am identificat o confuzie privind drepturile câştigate în instanţă de către salariaţii din Învăţământ şi suntem întrebaţi de ce Sanitas nu iniţiază aceleaşi demersuri, venim cu următoarele precizari: Majorarea cu 50% a salariilor a fost câştigată în instanţa de peste 50 de mii de profesori din totalul de 306.000 de cadre didactice şi auxiliare din sistemul public de educaţie, tot aşa cum sunt foarte mulţi profesori care nu le-au câştigat.

Cu privire la câştigarea în instanţă a sumelor reţinute ca urmare a Legii 118/2010 prin care s-a dispus diminuarea veniturilor salariale cu 25% de către Guvernul Boc, putem afirma că în România nu a câştigat nimeni despăgubirea sumelor de bani reţinute în cuantum de 25% prin Legea 118/2010. În acest caz instanţele de judecată au avut o practică unitară, existând chiar o sentinţă regulatoare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie  prin care instanţele erau obligate să pronunţe acelasi tip de sentinţă în cauzele similare. Din păcate nici demersurile internaţionale în materie, respectiv cererile de judecată înaintate către CEDO nu s-au bucurat de mai mare succes.

Totul a început în 2008, când Parlamentul a adoptat o lege de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Ulterior, Guvernul Tăriceanu a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care creşterile salariale ale cadrelor didactice erau limitate la 17%. În urma declarării acestei ordonanţe de urgenţă ca neconstituţională, în instanţe au apărut practici neunitare în decursul timpului, astfel încat, în unele instanţe s-a obţinut reîncadrarea cu păstrarea drepturilor salariale majorate cu 50%, în alte instanţe nu.

Aşadar instanţele au emis decizii diferite ca şi conţinut referitor la majorarea cu 50% a salariilor profesorilor decisă de Parlament în 2008 şi abrogată ulterior. Această lege a fost valabilă şi şi-a produs efectele timp de 6 luni, DAR  în noua lege a salarizării, adoptată în 2010, se prevede că salariul brut din luna octombrie se majorează cu 15% începând cu 1 ianuarie 2011. Pentru această perioadă de 6 luni au fost obţinute sentinţe prin care statul a fost obligat la plată diferenţei de salarii”.

Cu toate acestea, reprezentanţii Sanitas Neamţ au promis că nu se vor limita la acea 100 de lei la leafa lunară câştigată prin negocierile la nivel central cu guvernanţii şi deja se lucrează la o nouă listă de revendicări. În cadrul primei şedinţe a Consiliului Naţional SANITAS, la care va participa şi Eva Ungureanu, lider interimar SANITAS Neamţ, va fi perfectată lista cu revendicări care va fi înaintată Guvernului pentru negocieri.

Geanina NICORESCU