Sanitarii ies în stradă

protest sanitas pag 1

* Coaliţia profesioniştilor din sănătate a stabilit un program al protestelor

* Reprezentanţii sindcatelor vor o lege care să le asigure creşterea veniturilor

 

Organizaţiile profesionale din Sănătate şi sindicatele din sistemul sanitar au semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, un acord prin care se constituie într-o coaliţie care va milita pentru drepturile angajaţilor din domeniu. Cu această ocazie, semnatarii au anunţat proteste de stradă din septembrie şi până atunci o serie de acţiuni menite să determine guvernanţii să reconsidere statutul medicului şi pe cel al asistentului.

Potrivit Colegiului Medicilor din România, reprezentat la Neamţ de dr. Iosif Koszeghi, Coaliţia va solicita o întâlnire la Fondul Monetar Internaţional pentru a discuta aspectele din sănătate, una dintre problemele „strigătoare la cer” fiind salariile medicilor rezidenţi, Guvernul fiind somat să găsească 20 de milioane de euro pentru cei 16.000 de rezidenţi „care trăiesc în mizerie”.

Dr. Andrei Dascălu, urgentist la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, este unul dintre cei trecuţi prin „furcile caudine” ale rezidenţiatului: „Salariile sunt extrem de mici, mai ales pentru rezidenţii din secţiile lipsite de unele sporuri şi de posibilitatea de efectuare a gărzilor; eu am avut totuşi noroc de faptul că am putut face gărzi, că am primit sporuri şi, de ce să nu recunosc, şi acest aspect a contat în alegerea specializării, pentru că e foarte greu să trăieşti şi să te preocupi de educaţia medicală continuă, doar din salariul de bază”.

Coaliţia cere salarii mai mari pentru rezidenţi şi salarizare suplimentară pentru toţi tinerii care intră in sistemul de sănătate. Celelalte revendicări de bază ale noii alianţe sunt rectificarea pozitivă de buget la sănătate pentru acest an, creşterea graduală a bugetului destinat Sănătăţii, astfel încât peste 3 ani să ajungă la 6%, o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor şi, nu în ultimul rând, vrea ca bugetul Sănătăţii să fie utilizat nu doar pentru plata arieratelor, ci şi pentru plata personalului şi pentru dezvoltarea investiţiilor.

„Suntem de acord cu revendicările formulate de Colegiul Medicilor şi subliniem că dorim o lege pentru toate categoriile de profesionişti din sistemul de sănătate care să asigure o creştere a veniturilor”, ne-a declarat Angela Tofan, liderul judeţean al Sindicatului Sanitas Neamţ.

Psihologii, care s-au alăturat Coaliţiei, semnalează că în schema majorităţii spitalelor sunt prea puţini psihologi, şi aceia foarte prost plătiţi în raport cu importanţa muncii lor, medicii dentişi au şi ei probleme comune cu ceilalţi membri ai Coaliţie şi trag semnalul de alarmă privitor la faptul că nimeni, nici măcar copiii din România, nu mai are dreptul la asistenţă dentară gratuită după ce Casa de Asigurări de Sănătate nu le-a mai alocat fonduri.

Luna aceasta, conform calendarului stabilit de Coaliţie, vor continua sondajele în rândul membrilor de sindicat, vor fi consultări prin referndum în cadrul organizaţiilor, iar la începutul lunii august va fi organizată o conferinţă de presă comună la nivelul fiecărui judeţ.  În luna septembrie vor fi organizate pichetări în judeţe la prefecturi, marşuri şi o pichetare a Ministerului de Finanţe. Luna octombrie este dedicată marşurilor la nivel central.

Geanina NICORESCU