Potrivit DSP, rezultatele probelor de sanitație indică probe conforme în proporție de 90% din totalul probelor recoltate. Pentru restul de 10% a fost găsit vinovat personalul din unitate: „Pentru probele neconforme Departamentul de Control în Sănătatea Publică a aplicat sancțiuni conform HGR 857/2011, art. 41 personalului din unitate. Iar pentru ca așa ceva să nu se mai repete, echipele de specialiști ai DSP au făcut personalului din unitate o serie de recomandări care, de fapt, constituie baza regulilor de igienă pentru oricine și care ar fi trebuit știute și aplicate fără echivoc: se recomandă evitarea contactului între alimentele nepreparate și cele preparate, spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea și păstrarea alimentelor, întreținerea curățeniei și dezinfecția tuturor suprafețelor bucătăriei (paviment, mese de lucru, utilaje, veselă, tacâmuri etc.), spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor și verdețurilor înainte de consumarea lor și, nu în ultimul rând, supravegherea și educarea copiilor cazați în tabără privind spălarea cu apă și săpun a mâinilor înainte de fiecare masă și după folosirea toaletei, precum și evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă“.
În comunicatul DSP nu s-a reamintit faptul că grupul de copii care a ajuns la spital comandase pizza de la o altă unitate de alimentație și tort din oraș, aceste amănunte fiind, probabil, irelevante în condițiile în care la coproculturi nu s-au evidențiat germeni.
Geanina NICORESCU