Sancțiuni pentru personalul pensiuni în care s-au îmbolnăvit 10 copii

focar bicazEpidemiologii din cadrul DSP Neamț au declarat încheiat focarul de gastroenterită acută izbucnit într-o tabără din Bicaz, incriminat de producerea acestui episod de boală fiind personalul pensiunii unde erau cazați copiii. „Urmare a anchetei epidemiologice, a controlului igienico-sanitar și a rezultatelor probelor de laborator efectuate la o tabără din Bicaz s-a raportat la Centrul de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile încheierea focarului de gastroenterită acută cu debut în data de 9 august 2015. Toți cei 10 pacienți au fost ținuți sub supraveghere și tratați în CPU Bicaz și secția Pediatrie Bicaz. În 9 dintre cazuri au fost forme ușoară de boală, iar un copil prezenta formă medie. La coprocultură nu s-au evidențiat germeni patogeni. Ceilalți 110 copii din tabără, precum și personalul însoțitor și de îngrijire nu au prezentat semne de boală“, se arată în comunicatul transmis de Direcția de Sănătate Publică Neamț, semnat de conducerea instituției.

Potrivit DSP, rezultatele probelor de sanitație indică probe conforme în proporție de 90% din totalul probelor recoltate. Pentru restul de 10% a fost găsit vinovat personalul din unitate: „Pentru probele neconforme Departamentul de Control în Sănătatea Publică a aplicat sancțiuni conform HGR 857/2011, art. 41 personalului din unitate. Iar pentru ca așa ceva să nu se mai repete, echipele de specialiști ai DSP au făcut personalului din unitate o serie de recomandări care, de fapt, constituie baza regulilor de igienă pentru oricine și care ar fi trebuit știute și aplicate fără echivoc: se recomandă evitarea contactului între alimentele nepreparate și cele preparate, spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea și păstrarea alimentelor, întreținerea curățeniei și dezinfecția tuturor suprafețelor bucătăriei (paviment, mese de lucru, utilaje, veselă, tacâmuri etc.), spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor și verdețurilor înainte de consumarea lor și, nu în ultimul rând, supravegherea și educarea copiilor cazați în tabără privind spălarea cu apă și săpun a mâinilor înainte de fiecare masă și după folosirea toaletei, precum și evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă“.

În comunicatul DSP nu s-a reamintit faptul că grupul de copii care a ajuns la spital comandase pizza de la o altă unitate de alimentație și tort din oraș, aceste amănunte fiind, probabil, irelevante în condițiile în care la coproculturi nu s-au evidențiat germeni.

Geanina NICORESCU