Șampoane cancerigene pentru „îngrijirea bebelușilor“

bebelusiAsociația pentru Protecția Consumatorilor din România a lansat Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală“, după ce a constatat, analizând ingredientele, că o mare parte din compușii chimici ai șampoanelor de copii și mai ales de bebeluși sunt dăunătoare și provoacă afecțiuni grave.

În perioada 10 ianuarie – 15 ianuarie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale 55 tipuri de șampoane pentru bebeluși/copii, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor. Din punct de vedere al țării de origine a producătorului, situația se prezintă astfel: Germania (24%), Italia (18%), Franța (16%), Turcia (13%), Spania (9%), Fabricat în UE (6%), Polonia (4%), Bulgaria, Israel, Grecia, Marea Britanie și Suedia cu câte 2% fiecare. Totodată, 16% dintre șampoanele analizate nu sunt recomandate de către producători pentru a fi folosite pentru copii sub 3 ani, iar 13% dintre produsele analizate sunt pentru îngrijirea bebelușilor.

Parfumurile sintetice (flagrance), care există în 88,46% dintre produsele analizate, pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați, care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele, crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.

Cocamidopropyl betaine (există în 73% dintre produsele analizate) este un agent de curățare care conține un produs din petrol. Acesta poate cauza alergii, iritații ale ochilor, pielii și plămânilor.

Sodium Laureth Sulfate (SLES) (există în 59,6% dintre produsele analizate) este o substanță sintetică ieftină (detergent) cu rol de spumant, folosit frecvent în șampoane, geluri de duș și spumante de baie. Acesta poate cauza căderea părului, precum și iritații la nivelul pielii, ochilor și tractului respirator. Este frecvent „deghizată“ într-o substanță pseudo-naturală, prin explicația că „provine din nucă de cocos“, însă interacționând cu alte substanțe (care pot fi contaminate cu 1,4-dioxane în procesul de fabricație), formează nitrați recunoscuți ca substanțe cancerigene.

* Benzoatul de sodiu poate provoca toxicitate la nivelul organelor și agravează astmul

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe: alcool, parabeni, ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți sintetici, alergeni, săpun, parfum, sulfați, alcali, sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafină, arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan.

Analizând declarațiile și pictogramele de pe ambalajele produselor, au reieșit următoarele: numai 45% dintre produsele analizate au formula fără lacrimi, numai 38% dintre produsele analizate NU au parabeni, numai 25% dintre produsele analizate NU au în compoziție coloranți sintetici; numai 22% dintre produsele analizate au un PH neutru, numai 20% dintre produsele analizate sunt hipoalergenice.

În cele 55 de produse s-au identificat 198 de substanțe.

Sodium Benzoate (Benzoat de sodiu) (există în 57,7% dintre produsele analizate) este un conservant utilizat și în industria cosmeticelor și poate provoca toxicitate la nivelul organelor și agravează astmul. Methylisothiazolinone (există în 27% dintre produsele analizate) este un conservant folosit în general la șampoane, balsamuri și geluri de duș. Este periculos deoarece prezintă risc crescut de dezvoltare a alergiilor, iar studiile recente pe celule cerebrale ale mamiferelor arată, de asemenea, că acest ingredient ar putea fi toxic pentru creier. Phenoxyetanolul (există în 23% dintre produsele analizate) este un conservant folosit ca alternativă la parabeni și poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritații la nivelul pielii (dermatite) și ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central și poate da stări de vomă. Ingrediente precum Cocamide DEA (Diethnolamină) (există în 13,4% dintre produsele analizate) și Lauramide MEA (Monoetanolamină) (există în 2% dintre produsele analizate) sunt substanțe chimice de origine petrolieră și sunt folosite pentru a obține un PH neutru. Acestea pot da iritații ale pielii și ochilor. De asemenea, pot da reacții în urma cărora să se formeze nitrozaminele recunoscute ca substanțe cancerigene. Ceteareth-60 Myristyl Glycol (există în 3,9% dintre produsele analizate) este un emulsifiant care poate conține impurități periculoase precum Ethylene Oxide (poate cauza cancer la sân, uterin, cerebral și leucemie) și 1,4-dioxane (poate cauza cancer). Isopropyl alcohol (alcool izopropilic) (există în 3,9% dintre produsele analizate) este un solvent care alterează structura pielii, permițând astfel pătrunderea cât mai adânc în epidermă a substanțelor chimice și bacteriilor. Poate provoca iritații la nivelul pielii precum dermatite și eczeme, la nivelul ochilor, toxicitate la nivel reproductiv și chiar cancer.

* Termen de valabilitate incert

În ceea ce privește termenul de valabilitate, numai la 53% dintre produsele analizate se menționează expres termenul de valabilitate, în timp ce la 47% dintre produsele analizate există doar o pictogramă care nu este înțeleasă de către consumatori și care transmite timpul de folosire a șamponului după deschiderea flaconului.

„Alegerea unui șampon nu este un lucru atât de ușor precum pare la prima vedere. În primul rând, trebuie să avem în vedere cui ii este destinat acest tip de produs, bebelușii și copii fiind consumatorii cei mai vulnerabili la astfel de produse. Având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii trebuie să se informeze în prealabil la medicul pediatru/dermatolog. Termenul de valabilitate al produsului trebuie întotdeauna să fie un criteriu important în alegerea produsului. Șampoanele pentru bebeluși și copii ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către autorități, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări. Având în vedere compoziția chimică a unor șampoane, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori. Solicităm în mod public Ministerului Sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a șampoanelor pentru cei mici, comercializate în prezent pe piața românească, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru sănătatea bebelușilor/copiilor“, a declarat conf.univ.dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Geanina NICORESCU