Salvatorii voluntari, în misiuni alături de paramedici și pompieri

Recrutarea salvatorilor civili care să desfășoare activitate alături de paramedicii și pompierii militari este o inițiativă care deja și-a dovedit utilitatea, dat fiind numărul mare de doritori care s-au înscris deja.

După prima campanie „Salvator din pasiune“, de anul trecut, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț s-au înscris 89 de persoane pe 40 de locuri, din care au rămas 26 de voluntari (dintre care 8 sunt adolescenți, de 16-17 ani). Recent s-a încheiat o nouă campanie de recrutare, la care s-au înscris 49 de persoane (30 de fete și 19 băieți, dintre care 11 adolescenți, care nu au împlinit încă 18 ani). „Urmează ca dosarele să fie studiate și analizate într-un timp cât mai scurt, iar persoanele admise în cadrul programului să fie înștiințate pentru a încheia contractul de voluntariat aferent. Lansat în luna mai a anului trecut, proiectul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență «Salvator din pasiune» urmărește valorificarea și susținerea activităților de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității și responsabilității civice și valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor“, a declarat locotenent-colonelul Mihai Ciprian Mitrea, adjunctul ISU Neamț.

* „Să nu vă fie teamă de voluntari!“

Cei mai mulți dintre salvatorii voluntari inițiați ca pregătire, până acum, au fost repartizați echipajelor SMURD și câțiva pe autospeciale de stingere a incendiilor, din municipiul Piatra Neamț, dar și la Roman și Târgu Neamț. Competențele acestora sunt limitate, aceștia fiind încadrați ca servanți 2 (a patra persoană) pe autospeciala de prim-ajutor tip B2 sau servant 3 sau 4 pe autospecialele de stingere cu apă și spumă de capacitate mică, respectiv medie și mare, iar – cu titlu de mențiune – voluntarii nu iau parte la activități ce ar putea pune în pericol viața sau integritatea lor corporală.

Trei dintre proaspeții salvatori voluntari s-au prezentat ieri, în conferința de presă organizată de ISU Neamț. Sunt tineri care, în plus față de pregătirea pe care o susțin acum, au absolvit sau urmează să finalizeze cursurile școlilor sanitare postliceale, iar ca principal atu – iubesc oamenii și respectă viața. „Eu vreau să transmit un mesaj nemțenilor – să nu se teamă de voluntari, suntem capabili să fim cel de-al patrulea om din echipaj, avem experiență, avem oameni buni care ne pregătesc și avem mentori buni“, a spus Andreea Leftică. Mai mult, tinerii voluntari nu se opresc aici și-și doresc să ajungă profesioniști. „Sunt mândru să fac parte din echipa de salvatori voluntari, încă sunt elev la școala postliceală sanitară, dar îmi doresc să ajung paramedic“, a declarat Ăaul Pitirici, iar Bianca Ana Coșniță și-a exprimat, la rândul ei, dorința de „a continua pe această linie“.

Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori sunt vârsta (cuprinsă între 16 și 65 de ani), starea de sănătate, un cazier judiciar fără pată, și altele.

Dosarul de înscriere cuprinde o cerere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele car au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare, adeverința medicală și acordul părinților sau tutorelui legal pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani. După parcurgerea unor programe de pregătire, activitățile derulate alături de efectivele ISU vor consta în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noțiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acțiunile de ajutor umanitar și în cele de popularizare a mesajului preventiv.

Cristina IORDACHE