Salvaţi Copiii şi la Roman

DSC_0158

La „strigătul” de ajutor al unui părinte romaşcan ce a prezentat situaţia grea cu care se confruntă cei care ajung în faţa medicilor locali cu pruncii lor, organizaţia Salvaţi Copiii a ajuns şi la Roman pentru a întinde o mână de ajutor nou-născuţilor şi bebeluşilor aflaţi în situaţii critice în ceea ce priveşte starea lor de sănătate.

Acţiunea de ieri desfăşurată la Roman face parte din seria unor dotări de peste 115 000 de euro iniţiate de organizaţia Salvaţi Copiii în care sunt incluse 10 unităţi medicale din zona Moldovei. Ajutorul dat de către Salvaţi Copiii la Roman constă în donarea către Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a următoarelor echipamente: masă radiantă de reanimare, un monitor cardiorespirator, un aspirator de secreţii, un aparat de aerosoli.

Anul trecut la maternitatea spitalului din Roman au avut loc 1 330 de naşteri dintre care peste 150 au fost premature (12%). Aproape 300 de bebeluşi au avut nevoie de îngrijire specială în secţia terapie intensivă. „ Monitorul cardiorespirator specific pentru copil este unic în dotarea secţiei noastre, este un aparat complex care ne ajută foarte mult în munca de diagnosticare, dar şi pentru urmărirea bunei evoluţii a cazurilor” a declarat medicul Ioan Chereji, şeful secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Roman. Şefa secţiei de neonatologie, medicul Marilena Ţubucanu, a subliniat utilitatea donaţiei atât pentru micuţii pacienţi cu probleme respiratorii, cât şi pentru nou-născuţii prematuri, în general masa de reanimare urmând să contribuie decisiv la scăderea numărului de bebeluşi transferaţi la Centrul Regional de Terapie Iaşi.

 

Opriţi moartea celor mici!

 

Mortalitatea infantilă reprezintă decesul copiilor în primul an de viaţă. Rata mortalităţii infantile se calculează, în România, ca numărul deceselor survenite din orice cauză până la împlinirea vârstei de 1 an.

„Mă bucur că am ocazia să ajut oamenii, sunt voluntar şi rămân în sistemul de voluntariat. Cred că secretul educaţiei constă în puterea exemplului rezultând schimbări de metalităţi, voluntariatul educă, face să apară energii neobişnuite, îi convinge pe ceilalţi şi atrage şi finanţare. În zonele în care am intervenit nu a mai existat mortalitate infantilă!” a declarat Andi Moisescu, preşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Organizaţia Salvaţi Copiii a donat aparatură în valoare totală de 23 000 de euro Spitalului Municipal de Urgenţă Roman şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

La Roman acţiunea umanitară a început la sediul Primăriei Roman unde în prezenţa edilului-şef. Laurenţiu Dan Leoreanu, cei de la organizaţia Salvaţi Copiii în frunte cu preşedintele Andi Moisescu şi-au prezentat activitatea pe care o desfăşoară pentru ca într-un final România să nu mai fie pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalităţii infantile la nivelul Uniunii Europene, cu o rată de 9 la 1 000 de nou-născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1 la mie.

Acest tip de acţiune poate fi considerat şi un prim pas în conştientizarea populaţiei şi, în special al celor tineri, de a se implica în mod activ în acţiuni de voluntariat care pot într-un final să schimbe în bine starea actuală a întregii naţiuni. Implicarea unui număr cât mai mare de oameni în acţiuni de voluntariat de genul celor intreprinse de peste 15 ani a celor de la organizaţia Salvaţi Copiii poate face ca, pas cu pas, să se schimbe şi ceea ce este cel mai important la o naţiune: mentalitatea, modul de a privi şi de a reacţiona la nevoia celui din jurul tău.

Simona VASILIU