Salvarea romaşcanilor, fără medic

fara medic Roman_resize

* La Ambulanţă nu pot fi asigurate turele pentru că doi doctori s-au îmbolnăvit, iar în caz de extremă urgenţă este chemat medic de la Piatra Neamţ

* De la Urgenţa spitalului nu ar avea cine să plece la solicitări pentru că nici acolo nu este medic tot timpul!

Noul manager al Serviciului de Ambulanţă Neamţ va trebui să găsească o soluţie pentru rezolvarea problemei privind salvarea romaşcanilor. Substaţia Roman a rămas cu doar trei urgentişti, în condiţiile în care un cadru medical stă acasă cu piciorul în ghips, iar altul este internat în spital din cauza acutizării unor probleme cronice, pe fondul surmenajului.  Pentru a nu claca la locul de muncă, doi dintre cei trei medici din Roman rămaşi „pe metereze” au primit câte o săptămână de concediu.

„Nu ne descurcăm cu gărzile, iar la Piatra ne e la fel de greu. Am trimis o informare şi la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, ca să se ştie”, ne-a declarat dr. Dorice Albu, managerul SJA.

Asigurarea intervenţiilor în zona Roman a devenit o mare problemă, fiind zile când efectiv nu este nici un medic în substaţie şi fie la intervenţii pleacă numai echipajele cu asistenţi, fie, în caz de extremă urgenţă, este chemat un medic de la Piatra. Ceea ce ar înseamna dislocarea unuia dintre cei doi doctori care deservesc Piatra Neamţ şi comunele limitrofe, dacă urgenţa apare pe timp de zi sau a unicului medic de gardă dacă apare o urgenţă „cod roşu” peste noapte. Iată că, din păcate, nici la Piatra Neamţ nu pot fi asigurate turele, pentru că sunt foarte puţini medici. Abia din ianuarie 2014 va mai veni un doctor, care abia termină rezidenţiatul, însă, pentru a putea lucra ca urgentist, va trebui să obţină atestatul. Deocamdată, dacă pe timp de zi sunt câte doi medici, mai puţin dr. Dorice Albu care, odată instalată manager, nu mai poate efectua serviciu de zi, pe timp de noapte, singurul doctor care rămâne să asigure serviciul de gardă la Piatra Neamţ trebuie să răspundă inclusiv solicitărilor de pe Valea Muntelui şi de la Târgu Neamţ, substaţia de ambulanţă din oraş nemaiavând doctor de prin primăvară, după ce singurul urgentist care făcea gărzi a ajuns manager la Spitalul Târgu Neamţ.

Urgentiştii, mai bine zis lipsa lor, constituie o mare problemă şi pentru centrul de primiri urgenţe de la Spitalul municipal Roman. Sunt zile când în Urgenţă nu e medic până la ora 14, când începe garda de noapte. Ei bine da, după cum ne-a declarat dr. Oana Onu, directorul medical al unităţii, „serviciul de noapte” începe mai nou la ora 14 şi nu la ora 20, cum ar fi normal, pentru că puţinii medici care mai lucrează în Urgenţă au acceptat să înceapă gărzile mai devreme pentru a putea răspunde cât mai multor solicitări din timpul zilei: „La noi e o situaţie mai specială, în sensul că schema de personal este completă,  fiind normate 6 posturi şi toate ocupate, dar numai pe hârtie; în fapt… unul dintre medici se află în concediu de creştere a copilului, un rezident poate veni cu normă întreagă abia din ianuarie 2014, pentru că în prezent mai are de terminat modulele de pregătire la Iaşi, un alt rezident- aflat în anul IV are voie să facă doar gărzi, alţi doi rezidenţi sunt în primii ani de studiu şi se pregătesc în centrele universitare, iar un doctor care s-a pregătit pentru competenţă în medicina de urgenţă nu s-a prezentat la un examen şi acum aşteptăm decizia celor de la Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte drumul pe care îl va putea urma doctorul în cauză. Fie reia modulele fie poate da examenele acum. Până când ne rezolvăm aceste probleme am găsit soluţia temporară ca interniştii şi chirurgii să suplinească, prin rotaţie, lipsa de medici din urgenţă,respectiv atunci când vine un bolnav, acesta să fie preluat direct de un medic de pe secţie, în funcţie de caz”.

Geanina NICORESCU