Salvamontiștii au salvat un grup de turiști dintr-o zonă abruptă a muntelui Ceahlău

Serviciul Salvamont Neamț a fost solicitat, în seara de 18 iulie, să intervină pentru căutarea și salvarea unui grup de 8 turiști din Constanța, care erau în dificultate în zona de abrupt din Ocolașului Mic, Brana Estică a Parcului Național Ceahlău.
„Echipa de intervenție care executa serviciul de permanență în Baza Dochia s-a deplasat în zonă și, cu suportul unității canine, a ajuns în zona unde era grupul. Principala problemă se pare că nu a fost lipsa de orientare, ci epuizarea fizică accentuată. Grupul a fost însoțit până la cabană, unde unii dintre turiști au necesitat și primit primul ajutor pentru diferite afecțiuni ale aparatului locomotor. Folosirea unității canine a dat echipei un plus de siguranță, suport moral și, de ce nu, un puternic factor împotriva stresului caracteristic oricărei intervenții, care, în cazul de față, a durat aproximativ două ore“, a transmis Serviciul Salvamont Neamț, condus de Raul Papalicef.

Salvamontiștii din Neamț au mai avut, luna aceasta, intervenții pentru salvarea unor turiști aflați în dificultate. Chiar la început de iulie, salvatorii montani au mai avut intervenții care le-au pus la grea încercare rezistența fizică. În unul dintre cazuri a fost vorba despre o femeie supraponderală, în vârstă de 49 de ani, din Cluj, care a căzut și și-a rupt piciorul în timp ce se afla pe o potecă foarte îngustă, deasupra Cascadei Duruitoarea, în zona Polița Scăiuș. Femeia a fost foarte greu de coborât doar de doi oameni, cu targa, pentru că patru nu încăpeau pe un traseu cu pantă de 70 de grade. După aproape 3 ore de coborâre și 5 de intervenție, turista a fost predată ambulanței, în Durău.

Geanina NICORESCU