Salmonella din mici – oficial inofensivă!

mici

* Carnea va ajunge înapoi la producător, pentru tratare termică, şi ne va fi servită  din nou!

Serotipurile de Salmonella depistate de laboratorul DSVSA Prahova în pasta de mici cu carne de pasăre Delicia de la Prodprosper Piatra Neamţ nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea publică, ne asigură reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, după ce au primit rezultatele analizelor realizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti. Preşedintele ANSV a spus ca pasta de mici poate fi folosită la produse preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade.

În consecinţă, la nivel naţional a fost dispusă returnarea, către producător, a întregii cantităţi de carne de mici reţinută oficial de către inspectorii sanitari veterinari. „Carnea  va fi supusă unui tratament termic sub supraveghere sanitară veterinară, care să garanteze distrugerea Salmonellei”, ne informează autoritatea sanitară veterinară.

Dr. Constantin Lipan, directorul adjunct al DSVSA Neamţ, ne-a declarat că a dispus deja ca întreaga cantitate de carne de mici pusă sub sechestru la Kaufland să fie livrată producătorului, în cel mai scurt timp posibil.

Obiectul alertei l-a constituit 840 kg de mici din carne de pui, din care a fost reţinută o cantitate de 205 kg, aflată la depozitul din judeţul Prahova. În timpul desfăşurării alertei s-a constatat că 635 kg din produsul respectiv a ajuns în 24 de judeţe. La Kaufland Piatra Neamţ şi Roman au mai fost găsite la raft 14 kg.

Verificările, efectuate la unitatea de procesare din judeţul Neamţ, au indicat faptul că materia primă nu provenea din România. Furnizorul a fost informat, iar restul de materie primă existentă în stoc a fost dirijată spre procesare termică.

G. NICORESCU