Salată de… E-uri cu „urme” de icre

icre2

Deunăzi am cumpărat o caserolă cu salată de icre invadată de E-uri. De obicei, recunosc, ignor eticheta produsului şi mă mulţumesc doar cu „scanarea” preţului. De data asta m-am instalat la calculator cu eticheta de la „salată icre hering cu ceapă vrac” şi iată ce am aflat: „ingrediente: ulei vegetal, apă carbogazoasă, icre sărate hering minim 6%, pastă de peşte sărat şi afumat minim 6%…”, iar pe lângă acest amestec de peşte şi multă sare sunt enumeraţi tot felul de gelifianţi şi conservanţi care, după denumire, par inofensivi, dar în fapt ajung să ne roadă pe dinăuntru în timp, cu acceptul pe faţă al autorităţii sanitare şi a celei veterinare pentru siguranţa alimentelor. Atât timp cât nu sunt pe lista neagră a E-urilor interzise în România, le consumăm. Din când în când ne mai revoltăm, dar n-avem cui să ne plângem, pentru că nu ne bagă nimeni „pe gât” produsele nesănătoase.

Dar iată ce mai conţine salata pe care o credeam făcută din icre: „gelifiantul gumă guar”, sau E 412, despre care autorităţile sanitare din Ungaria au avertizat populaţia că este extrem de toxic, fiind considerată o cauză a cancerului. Este un agent de îngroşare, emulsificator şi stabilizator obţinut din răşina de guar care poate provoca greaţă şi crampe, şi reduce nivelul colesterolului. Urmează pe lista de ingrediente „conservantul benzoat de sodiu”, care este E 211, utilizat în calitate de conservant împotriva drojdiilor şi bacteriilor în produsele acide, cum ar fi dressing-urile pentru salate, băuturi carbogazoase cu arome de citrice, gemuri, sucuri de fructe citrice, murături şi condimente, şi mai ales pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă. Specialiştii susţin că există o legătură între E 211, hiperactivitatea şi deficitul de atenţie la copii (ADHD) şi, nu în ultimul rând, poate genera urticarie şi agravează astmul. Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră cancerigen, însă este permis în România, fiind interzis în SUA. Un alt ingredient din salata mea de icre este, conform etichetei, acidifiantul acid citric. Adică E 330, care poate produce afecţiuni ale cavităţii bucale (afte) şi are acţiune cancerigenă. Se găseşte în  cele mai multe sucuri care se află în comerţ, în muştar şi în ciuperci conservate.

Vă dorim multă sănătate şi discernământ!

 

Geanina NICORESCU