Salam expirat de o lună!

Şi comercializarea produselor din carne au intrat în vizorul comisarilor pentru protecţia consumatorilor din Neamţ în aceste zile premergătoare sărbătorilor. Din păcate, 63% dintre comercianţii verificaţi au fost depistaţi cu deficienţe şi comisarii au confiscat tone întregi de produse din carne care nu se încadrau în prevederile legale.

Comisarii OPC au depistat, în magazine din Neamţ, salam cu suncă,  salam ardelenesc, salam de casă şi guşă afumată, la care data durabilităţii minimale era depăşită de 3-30 zile, precum şi şuncă presată de pui cu data durabilităţii minimale depăşită de 12 zile!

Principalele abateri constau în comercializarea produselor din carne care prezentau caracteristici organoleptice şi fizico-chimice neconforme, neîncadrarea în parametrii fizico-chimici impuşi, precum şi nerespectarea procesului tehnologic şi încadrarea produselor în altă grupă decât cea stabilită prin lege şi mai ales comercializarea de produse din carne ce prezentau data durabilităţii minimale de consum depăşită faţă de cea stabilită de producători;

Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC, a subliniat:” Consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită la cumpărarea produselor din carne, la aspectul produsului, atât la exterior, cât şi în secţiune. Nu trebuie să achiziţionăm produsele care au suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu grăsime acumulată sub membrană sau aspect de vechi. Urmăriţi cu atenţie eticheta care indică ingredientele alergene şi refuzatţi produsele din carne pentru care aveţi îndoieli. Orice operator economic care nu respectă legislatia va fi sancţionat, astfel  încât consumatorilor să le fie respectate drepturile.”

Comisarii din Neamţ au mai depistat ciolan afumat, oase garf kaiser, slănină afumată, coaste afumate, cârnaţi afumaţi de vită şi porc la care s-a constatat lipsa etichetelor cu elemente de identificare- caracterizare.

Pentru a avea sărbători cu sănătate, comisarii vă sfătuiesc să nu cumpăraţi produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibara bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

Geanina NICORESCU