S-a stabilit data examenului de grad principal pentru asistenții medicali

ordin-asistenti* Vor fi declarați promovați candidații care obțin la testul grilă minimul 70 de puncte, corespunzător notei 7

Se apropie examenul de grad principal pentru asistenții care s-au pregătit pentru această etapă importantă din carieră. Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) anunță organizarea și desfășurarea examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali, sesiunea 2016, începând cu data de 17 noiembrie. Nemțenii interesați trebuie să știe că pentru această dată sunt programați asistenții medicali generaliști. Pentru data de 18 noiembrie sunt programați asistenți medicali din alte specializări, altele decât asistenți medicali generaliști.

Examenul de grad principal se desfășoară în două etape. În prima etapă, eliminatorie, are loc verificarea dosarelor de înscriere. Candidații au dreptul să conteste rezultatul analizei dosarelor, în termen de 24 de ore de la data afișării. Contestațiile nesoluționate de Comisiile locale de examen se soluționează de comisia centrală de examen în timp de 48 de ore de la data expirării termenului de depunere a acestora.

În cea de-a doua etapă de examen se procedează la verificarea cunoștințelor prin test-grilă. Sunt declarați promovați candidații care obțin la testul grilă minimum 70 de puncte, corespunzător notei 7.

Conform Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului, la examenul de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali, se pot înscrie candidații care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: sunt absolvenți cu diplomă de absolvire/licență sau echivalentă, a uneia din următoarele categorii de instituții de învățământ: liceu sanitar, școală postliceală sanitară, colegiu medical universitar, facultate de medicină/ de asistență medicală/ de moașe, fac dovada unei experiențe profesionale cumulată de minim 5 ani în specialitatea în care au obținut titlul de calificare, dobândită în condițiile legii până la data susținerii examenului.

„În sensul prezentelor prevederi, prin experiență profesională se înțelege exercitarea efectivă a activităților profesionale cu normă întreagă sau echivalent de fracții de normă și cu respectarea celorlalte condiții de exercitare prevăzute de lege pentru profesia în cauză“, se precizează în Metodologie.

Numai Biroul executiv al OAMGMAMR poate aproba, prin decizie, derogarea de la condiția de durată a experienței profesionale menționată.

De asemenea, intră în examen cei care au achitat suma de participare.

Geanina NICORESCU