S-a redeschis Muzeul de Etnografie

muzeu1 reconstituire_resize

Redeschiderea Muzeului de Etnografie din Piatra Neamţ s-a făcut ieri, la amiază, în cadru festiv şi în sunet de colinde. Corul de la Neguleşti, comuna Piatra Şoimului, a cântat o suită de colinde şi câteva cântece tradiţionale. Atmosfera extraordinară a fost marcată şi de momentul desfăşurării paradei formaţiunilor folclorice participante la festivalul de datini, care în imediata apropiere a platoului Curţii Domneşti se pregăteau să colinde şi să ure administraţia judeţului.

Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ, şi-a exprimat bucuria că momentul redeschiderii oficiale a muzeului acum, în preajma sărbătorilor de iarnă, coincide şi cu debutul multor activităţi culturale: “Ne bucurăm pentru că redeschiderea Muzeului de Etnografie se face acum, în această perioadă de mare trăire spirituală, în apropierea sărbătorii Crăciunului, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a întreg complexului Curtea Domnească. Acum, unitatea se redeschide într-un format nou, în care îmbinăm piesele vechi cu altele noi, din colecţia muzeului care n-au fost niciodată expuse şi sperăm că sunt argumente în plus pentru a atrage publicul să vină, să vadă exponatele”.

Dintre autorităţile locale care au fost prezente la momentul festiv, Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean, a subliniat efortul făcut pentru amenajarea ansamblului Curtea Domnească, zonă care după finalizarea lucrărilor s-a schimbat complet, fiind un punct de atracţie pentru localnici, dar mai ales pentru turişti.

Încăperile muzeului găzduiesc manechine în mărime naturală îmbrăcate în porturile tradiţionale din zona Neamţului. Alături de costumele, unele expuse pentru prima dată, sunt şi obiecte casnice tradiţionale din gospodăriile ţăranilor nemţeni. O încăpere reconstituie în totalitate familia tradiţională, inclusiv cu atmosfera recreată prin piesele de mobilier utilizate în vremurile mai vechi în casele nemţenilor.

Cristina IORDACHE