S-a „prăjit” Staţia de monitorizare a cardiacilor conectaţi la aparate!

cardiac

Spitalul judeţean, ţinut în şocuri electrice

* Managerul SJU le-a atras atenţia celor de la E-on că fluctuaţiile de energie pun în pericol toată aparatura spitalului şi, implicit, bolnavii

* Pacienţii conectaţi la aparatele de dializă au trăit, sâmbătă, un adevărat coşmar

Spitalul judeţean se află, de câteva zile, sub asediul şocurilor electrice. Intensitatea fluctuaţiilor de tensiune a atins apogeul sâmbătă, pe la amiază, când aparatele medicale au început să ţiuie,să dea rateuri şi, în unele cazuri, să „scoată fum”. 

Intervenţiile lucrătorilor de la E-on Moldova pe reţeaua centrală de alimentare supun spitalul la grele încercări, după cum semnalează managerul spitalului, dr. Ioan Lazăr: „Nici nu intrau bine în funcţiune generatoarele – toate cinci pe care le avem acum în dotare – că venea iar curentul şi aparatele tot conectându-se şi deconectându-se la interval de câteva secunde, pe fondul fluctuaţiilor mari de tensiune s-au produs avarii”, ne-a declarat, ieri, dr. Lazăr, în timp ce mergea prin secţii ca să vadă cât de gravă este situaţia.

La secţia Cardiologie situaţia este gravă. S-a defectat însăşi Staţia de monitorizare a bolnavilor de inimă conectaţi la aparate. Practic, s-a scurtcircuitat calculatorul central, care transmite în timp real activitatea aparatelor de monitorizare a funcţiilor vitale la care sunt conectaţi opt pacienţi în stare gravă. Asta înseamnă că medicii nu mai pot vedea pe monitor ce se întâmplă cu fiecare dintre bolnavii respectivi, aşa încât, după cum ne-a spus dr. Dorina Lazăr, aflată ieri în serviciul de gardă, cadrele medicale sunt nevoite să stea efectiv la căpătâiul fiecărui pacient pentru a vedea în ce stare se află: „Mulţumim lui Dumnezeu, toţi aceşti pacienţi sunt acum stabilizaţi; urmează ca zilele următoare să vadă inginerii de la Tehnic în ce măsură poate fi reparată staţia sau înlocuită”.

Indiferent de soluţia care va fi adoptată, spitalul va trebui să cheltuiască nişte bani. Şi, se pare, nici nu intră în discuţie vreo despăgubire…

„Am vorbit cu unul dintre directorii de la E-on Moldova care mi-a spus că se lucrează pe reţea, la remedierea unor probleme, şi se întâmplă să cedeze cablurile subterane; această explicaţie nu mă încălzeşte cu nimic, dar ce să fac? Să mă lupt cu morile de vânt? Nu ştiu dacă aş avea sorţi de izbândă să mă judec cu o companie care deţine monopolul pe acest segment de activitate..”, spunea, ieri, dr. Lazăr.

Cert e că pacienţii care au în preajmă sau sunt conectaţi la aparate medicale sunt speriaţi groaznic. Dializaţii care sâmbătă pe la amiază erau conectaţi la aparate au trăit un adevărat coşmar. Echipamentele de detoxifiere a sângelui au început, deodată, să ţiuie, ba era ba nu era curent electric, ba se conectau, ba se deconectau de la generator şi păreau că-şi „dau duhul”.

Vom vedea care sunt explicaţiile celor de la E-on şi cât timp va mai fi ţinut spitalul judeţean în şocuri. Şocuri ce pot fi fatale pentru unii bolnavi a căror viaţă depinde de aparate.  Geanina NICORESCU