S-a înfiinţat Colegiul Fizioterapeuţilor din Neamţ, preşedinte fiind ales Ilie Onu

În judeţul Neamţ a prins contur o nouă organizaţie profesională, constituită pentru o anumită categorie de specialişti din domeniul sanitar. În urma alegerilor desfăşurate conform legislaţiei în vigoare, la nivel naţional au fost înfiinţate 25 de colegii regionale ale fizioterapeuţilor, astfel încât profesioniştii, până acum organizaţi în asociaţii de profil, şi-au constituit propriul for profesional, precum medicii.
Conform informaţiilor furnizate de dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, în acest moment organizaţia fizioterapeuţilor are 73 de membri şi este condusă de Ilie Onu, în urma alegerilor desfăşurate la finele anului trecut. “Urmare a constituirii colegiilor teritoriale ale Colegiului Fizioterapeuților din Romania, informăm fizioterapeuții (kinetoterapeuti, balneofiziokinetoterapeuti, fiziokinetoterapeuti, prof. CFM) care se adresează Direcției de Sănătate Publica pentru obținerea Autorizației de Libera Practica, că se pot adresa Colegiului teritorial în a cărei raza își desfășoară sau își vor desfășura activitatea profesionala, la datele de contact publicate pe site-ul DSP Neamţ”, a precizat dr. Grădinaru.
La rândul lor, membrii Consiliului național al Colegiului Fizioterapeuților din Romania, aleși de reprezentanții Adunării generale naționale, colegiu constituit in baza Legii nr. 229/2016, a Statutului aprobat prin OM nr. 679 din 19 iunie 2017, publicat în MO Partea I nr. 489 Bis din 28 iunie 2017 informează că, potrivit regulamentului electoral pentru constituirea legala a primelor organe de conducere ale Colegiului Fizioterapeuților din Romania, adoptat de Comisia Națională a Colegiului Fizioterapeuților din Romania înregistrat la Ministerul Sănătății cu nr. 54948/05.10.2017, s-au constituit în acest moment 25 colegii teritoriale.
Fizioterapeutul este profesionistul care ajutaă la reabilitarea oamenilor care au suferit accidente, intervenţii chirurgicale sau au probleme cu musculatura şi cu articulaţiile. Recuperarea pacienţilor presupune două componente cheie – antrenamentul fizic şi terapia fizică. Obligaţiile fizioterapeutului include o serie de atribuţii: să trateze pacienţii prin metode de antrenament fizic şi de tonifiere musculară – să îndrume exerciţiile de recuperare fizică şi de respiraţie; să asiste pacienţii când practică şezutul pe scaun, statul în picioare, mersul şi alte mişcări; să prescrie şi să conducă exerciţiile pentru coloană şi cutie toracică, braţe şi picioare, diferite articulaţii, muşchi, tendoane şi vase de sânge; să prescrie exerciţii după diverse intervenţii chirurgicale; exerciţii cu bolnavii care au suferit arsuri, cu cei bolnavi congenital de inimă, cu femeile gravide etc.
În terapia fizică, fizioterapeutul foloseşte o gamă largă de terapii, inclusiv hidroterapia (exerciţiu care se practică în apă pentru pacienţii cu probleme de mobilitate), terapia cu ultrasunete (unde sonore folosite atât pentru scanare, cât şi pentru tratarea ţesuturilor moi), terapia cu căldură şi diferite tipuri de manevre şi metode de masaj etc. Fizioterapeutul poate pregăti planuri de terapie fizică pentru pacienţi individuali, pe baza examinării iniţiale şi în conformitate cu indicaţiile medicului; fizioterapeutul monitorizează şi înregistrează starea pacientului şi dă informaţii doctorului cu privire la progresul terapiei.
Geanina NICORESCU