S-a făcut dreptate ITM: Accident de muncă în cazul morţii paznicului răsturnat cu barca, la Mărgineni

margineni1

* În privinţa decesului primarului Ion Surdu nu s-au întrunit elementele constitutive ale unui accident de muncă

 În urma anchetei făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost stabilite împrejurările în care si-au pierdut viaţa primarul de Mărgineni şi un angajat al primăriei.

Edilul Ion Surdu şi-a pierdut viaţa la data de 2 aprilie 2014, după ce s-a înecat în iazul din comună. El se afla într-o barcă, împreună cu alţi trei bărbaţi, toţi salariaţi ai primăriei, şi curăţa stuful de pe iaz. La un moment dat, toţi cei patru au căzut în apă, însă doar doi au reuşit să inoate până la mal. Ion Surdu şi Petru Nohai nu au mai ieşit la suprafaţă. Scafandrii i-au scos la mal, însă prea târziu. Echipajele medicale, chemate la faţa locului, au început imediat manevrele de resuscitare, ulterior cei doi fiind transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Neamţ. În urma verificărilor s-a stabilit că cel care şi-a pierdut viaţa odată cu primarul era paznic de noapte.

“Tragedia în care primarul comunei Mărgineni, Ion Surdu şi un angajat al primăriei din comuna este vazută ca un accident de muncă doar în cazul lui Petru Nohai. Accidentul suferit de primar nu a fost clasificat ca fiind în timpul programului. Paznicul primăriei, însă, primise o sarcină în timpul serviciului, chiar dacă activitatea nu avea legătură cu fişa postului. Vitima nu avea asigurat echipament adecvat în timpul programului de muncă”, declară Nicolae Hârlea, purtător de cuvânt ITM Neamţ.

Familia lui Petru Nohai, mort în accident de muncă, va putea beneficia de pensii de urmaş, conform legii. Trei copii au rămas orfani de tată.

Andreea FLOREA