S-a bătut palma pentru modernizarea Stației de epurare de la Roman

Ieri, la Roman, a avut loc semnarea contractului de extindere și modernizare a Stației de Epurare a Apelor Uzate, situată pe malul râului Siret. La eveniment au participat conducerea Consiliului Județean Neamț, cea a ApaServ, conducerea Primăriei Roman și reprezentanții firmei care a câștigat licitația pentru executarea lucrărilor, o societate de profil din Germania. Costurile pentru reabilitarea Stației de Epurare se ridică la aproximativ zece milioane de euro, lucrarea făcând parte din planul major pe întreg județul câștigat de compania județeană, un proiect de peste 107 milioane de euro. „Epurarea apei uzate este un proces complicat și costisitor, presupune tehnologii și echipamente de înaltă performanță. Modernizarea stației va avea ca efect protejarea mediul înconjurător, a râului Siret și în special creșterea calității apei uzate, adică protejarea pânzei freatice”, a declarat Cătălin Dughir, directorul ApaServ.

Primarul Laurențiu Leoreanu a declarat că acest proiect va permite Romanului să nu mai aibă zone care să nu fie racordate la rețeaua de apă și canal. „Romanul beneficiază de două componente din proiectul major: extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă uzată, un proiect de peste 10 milioane de lei, și extinderea rețelei de canal pe o lungime de aproape 15 kilometri. Contractul se află în procedură de licitație, pe 16 ianuarie 2013 se vor deschide ofertele și sperăm ca în lunile aprilie-mai să înceapă lucrările pe cele 34 de străzi din Roman cuprinse în proiect. Vorbim în total de circa 16 milioane de euro pentru reabilitarea Stației de Epurare și extinderea rețelei de canalizare”, a declarat edilul Romanului.

Reprezentanții firmei germane, care a câștigat licitația, au promis că vor finaliza lucrările de modernizare ale Stației de Epurare de la Roman în 22 de luni, așa cum prevede contractul. „Lucrăm peste tot în Orientul Mijlociu, Africa, Europa, iar în România am terminat cu succes contracte de peste 100 de milioane de euro. Ne respectăm contractele și oferim calitate. Cât de mult se poate și este permis, forța de muncă cu care lucrăm este locală, nu vom aduce decât specialiștii din „import”, pentru că știu că zona are oameni pregătiți pentru astfel de lucrări”, a precizat Simona Luther, reprezentant Passavant Roediger GmbH, firma câștigătoare a licitației.

Proiectul major câștigat pe județul Neamț are o valoare totală de peste 107 milioane de euro, din care finanțarea europeană este de 79.14% și 20,86% confinanțare națională. Per total, 237.000 de nemțeni vor simți beneficiile acestui proiect european de modernizare a unor stații de epurare şi a reţelelor de alimentare cu apă și de canalizare.