ROZNOV: un oraș tânăr aflat în plină dezvoltare

tina-roznov-foto-primar *În derulare, investiții ample pentru modernizarea infrastructurii rutiere, de apă, canalizare și gaz metan *„Trebuie să fie o ordine a executării lucrărilor de investiții“, declară Ionel Ciubotaru, primarul de Roznov

Reporter: Vă propun să vorbim despre investițiile de amploare finalizate ori în derulare, trecând apoi în revistă și proiectele mari incluse în strategia de dezvoltare durabilă a orașului Roznov. Ați ajuns la cel de al 5-lea mandat de primar și unul de viceprimar. Punctați proiectele mari ale actualei investituri. Aveți de continuat investiții începute, în activitatea dumneavoastră fiind vorba de o îndelungă continuitate…

Ionel Ciubotaru: Avem în derulare mai multe investiții. Cele mai multe sunt pe sistemele de alimentare cu apă și canalizare. Consider că trebuie mai întâi să realizezi infrastructura subterană, după care să vii cu asfaltarea drumurilor. Trebuie să fie o ordine a executării lucrărilor de investiții. Normal, cetățenii își doresc să aibă drumuri cât mai bune. Dar trebuie să faci mai întâi apa, canalizarea și gazul metan, iar la urmă și drumurile. În mod normal, vor trebui mai întâi continuate și finalizate investițiile deja începute, iar cele finalizate să fie date în folosință! Mă refer la investiția din satul Chintinici, unde s-a realizat sistem de colectare a apelor uzate cu stație de epurare. Lucrările sunt terminate.

O altă investiție mare, tot pe mediu, este cea de la extinderea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare. Lucrările au fost finalizate în primăvara acestui an. După ce se termină investiția de la stația de epurare de la Costișa, urmează ca sistemul se fie operațional. Este vorba de investiție de o valoare destul de mare, cu 28 km de rețea de canalizare și 18 km pentru apă.

Datorită acestor investiții, am rămas în urmă cu lucrării pe care cetățenii și le doresc cât mai repede realizate. Dacă întrebi 10 roznovenei, sigur 9 vor spune că vor drumuri mai bune. Fiind vorba de lucrări în subteran, nu am avut cum să accesăm proiecte pentru asfaltarea drumurilor.

Rep.: Ce proiecte aveți în atenție?

I.C.: Am depus un proiect pentru asfaltarea a 11 km de străzi, care sper că va intra la finanțare cât de repede. Avem în atenție finalizarea primelor proiecte finanțate pe Ordonanța 28. Apoi se vor semna contracte pentru proiecte noi. Avem pregătite două proiecte pentru reabilitarea sistemului energetic pentru cele două licee, teoretic și tehnologic, cu finanțare prin Programul Operațional Regional (POR).Ne dorim să prindem finanțare pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. Vor fi mai multe linii de finanțare pe POR. Avem un proiect care se poate realiza în colaborare cu asociațiile de proprietari și în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț. De la Ministerul Dezvoltării ni s-a cerut situația cu blocurile de locuințe construite până în anul 1990.

Rep.: Gazul metan…

I.C.: La gaz metan avem o acoperire de 20% din suprafața Roznovului. Sunt trase conductele pe străzile principale, s-a ajuns cu gazul metan la Căminul de bătrâni, iar stația de reglare-măsurare este în celălalt capăt al orașului. Trece și prin cartierul de vile, sunt câteva blocuri care s-au racordat la gazul metan. Urmează să se facă lucrările la blocurile G1, G2 și G3. Lucrările sunt în derulare, dar este o altfel de investiție! Gazul metan se aduce doar pentru cei care doresc racordarea, pentru grupurile de case și blocuri. Nimeni nu face investiția fără să aibă consumatori. La noi, sunt cetățeni care nu sunt lângă conductă, dar doresc gaz, iar alți care sunt nu vor… Asta nu înseamnă că nu am ales cele mai bune trasee. Branșarea depinde de resursele financiare ale roznovenilor.

Rep.: Alte investiții, privind înainte preț de 4 ani?

I.C.: Acum, privesc atent la ce am de realizat în acest an. Pentru ceilalți ani, rămân valabile investițiile incluse în programul de dezvoltare durabilă a orașului Roznov. Pentru că nu pot să accesezi vreo finanțare, dacă proiectul respectiv nu este prins în acest program. Ce-mi doresc cel mai mult este finalizarea lucrărilor de investiții de la canalul de la Slobozia, beneficiar fiind Apele Române. Aici nu s-a mai primit finanțare de doi ani! Doar mici cote pentru despăgubirea cetățenilor din acea zonă. Problema e că nici proprietățile nu-s clare, nu s-a făcut succesiunea. Poate că se vor da bani după rectificare bugetară din acest an sau din bugetul de anul viitor. Mai sunt de construit două poduri, o subtraversare la magistrala de gaz metan și ceva lucrări la nodul hidrotehnic. Prin investiția de acolo, satul Slobozia este apărat de inundații. Este și acum protejat, chiar dacă lucrările nu-s terminate. La fiecare viitură, se produc degradări pe canal, ceea ce înseamnă costuri suplimentare.

Rep.: În plus, ce își mai doresc roznovenii?

I.C.: În domeniul serviciilor publice avem înființat și în perioada asta chiar își dovedește eficiența Serviciului Local de Evidență a Persoanei, la care sunt arondate 12 localități, din care cetățenii își schimbă documentele de identitate la Roznov. Timpul de așteptare este scurt, la 2 zile de la depunerea documentelor primesc buletinul. Sunt 60.000 de locuitori care nu mai merg la Piatra Neamț, vin la Roznov.

Tot în domeniul serviciile publice, cât de curând, vom înființa Serviciul de asistență socială. Fiind vorba de foarte multe persoane care cer ajutor social, dar care trebuie să presteze și ore de muncă în contul banilor primiți. Avem în vedere și alte probleme de asistență socială pentru cetățeni. Ca primărie, suntem acreditați pe servicii sociale. La căminul de bătrâni înființat în locul spitalului sunt prestatori de servicii sociale. Sunt acolo 50 de bătrâni, dispun de condiții bune. S-a făcut o extindere și modernizare, lucrările sunt terminate.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU