Roșii pentru diabetici

Tina-Roșii pentru diabeticiCulturile fermierilor s-au îmbogăţit cu noi soiuri de tomate cu proprietăţi curative, dar şi cu alte legume adaptate nevoilor gospodinelor.

Între cele mai rentabile culturi de legume noi sunt și roşiile pentru diabetici. Aceste soiuri de tomate au un conţinut mare de licopen, care poate suplini necesarul de insulină pentru diabetici.

La noi se cultivă două soiuri de roșii mai cunoscute, recomandate persoanelor cu diabet. Un soi produce roşii de mărime normală, în timp ce de la celălalt soi se obțin roșii cu dimensiuni reduse, dar cu o concentraţie mult sporită de licopen.

Roşiile de mărime normală, venite în ţară pe filieră turcească, produc circa 3-4 kilograme pe vrej, deci aproximativ 100 de tone la hectar, per ciclu de producţie. Costul unui kilogram este de 10 lei, la producător, ceea ce înseamnă că valoarea producţiei unui hectar ajunge la un milion de lei.

Roşiile mai mici produc circa un kilogram pe fiecare vrej, roşiile se vând în supermarketuri cu 15 lei.

Profitul nu se obţine uşor. Pe de o parte, seminţele sunt destul de scumpe, respectiv un leu bucata. Pe de altă parte, investiţia iniţială este substanţială.Este şi motivul pentru care fermierii specializați pe aceste culturi de nișă nu produc în cantități mari. Unii legumicultori nu se încumetă însă să producă aşa-numitele „roşii dietetice”. Apoi, clienţii nu sunt obişnuiţi cu aceste noi soiuri de tomate, nici nu prea le cunosc efectele tămăduitoare.

Tina CONDREA