Roşia-cartof, o plantă minune

rosiacartof3 * Un legumicultor din Bălţăteşti se bucură de prima recoltă

Unele reportaje difuzate prin diverse mijloace media pot genera o adevărată ambiţie pentru pasionaţii de agricultură. Dacă pentru marea majoritate informaţiile din acest domeniu se opresc doar la simple exclamaţii de uimire, pentru Vali Cucu din comuna Bălţăteşti, care de peste un sfert de secol se ocupă de legumicultură, mesajul unor reportaje l-a împins să-şi pună ambiţia şi talentul la încercare. Cu câtva timp în urmă a auzit că nişte cercetători englezi, după 15 ani de experienţe şi analize au descoperit planta roşie-cartof, care creşte din acelaşi fir, pe aceaşi tulpină.

„Timp de două săptămâni m-am gândit cum aş putea să o aduc şi la mine în grădină. Imediat după această mediatizare, am găsit pe internet un aşa zis vânzător de seminţe al plantei respective. Nu am cumpărat şi bine am făcut, pentru că era o mare ţeapă. Şi m-am gândit să altoiesc cele două plante pentru că vin din aceeaşi familie şi nu are ce să fie rău. În primăvara asta după ce am pus cartofii în pământ am altoit cu fire de roşii, de diverse specii, chery, negre, şi roşie clasică şi acum pot vedea rezultatul”, ne povesteşte Vali Cucu, privindu-şi cu drag plantele.

Mă invită în grădină să le văd. Sunt o nebunie. În ghiveciurile mari aşezate în grădină se vede deasupra pământului bulbul de cartof alb sau soiul de cartof negru, iar deasupra rugul de roşie e plin de fructe coapte care te îmbină să le guşti. Potrivit legumicultorului din Bălţăteşti această plantă ar putea reprezenta viitorul consumului propriu, întrucât nu ocupă spaţiu mult, se poate planta şi pe verande, în balcoane şi sunt singura sursă bio şi nehibridizată pe care şi-ar permite-o oricine are un pic de timp şi drag de plante.

„Recomand tuturor acest gen de plantă. Cine are cel puţin 100 mp se poate bucura de o recoltă de cartofi de aproximativ 500kg, iar la roşii de cel puţin 300 de kg, întrucât plantarea se face după normele acestora din urmă, asta însemnând că pe cei 100 mp încap nu mai mult de 180 de fire. Cantităţile sunt estimative şi minime, este un experiment pilot anul acesta. Mai am ceva planuri şi pentru la anul când voi duce şi în câmp acest soi şi îl voi planta cu îngrăşământ natural, ceea ce sigur va creşte atât productivitatea, cât şi dimensiunile cartofilor, care se vor bucura de mai mult spaţiu”, a declarat Vali Cucu.

În grădina legumicultorului (fost cândva mecanic) Vali Cucu găsim roşii chery pe cartof galben, roşii negre pe cartoful indigo, cunoscut ca şi negru. Interesant este faptul că deşi împart acelaşi spaţiu şi au tulpina comună nici una din plante nu a împrumutat gustul sau alte caracteristicii de la cealaltă. Sunt plante independente şi pot fi consumate împreună sau separat, prin gătirea cartofilor, făcând un prânz complet şi sănătos.

Roşiile care au fost folosite la altoirea cu cartoful sunt nehibridizate şi provin din seminţele păstrate încă de pe vremea comunistă. Amintim că în urmă cu câteva luni publicam un reportaj despre dorinţa lui Vali Cucu de a păstra şi a înmulţi seminţele de la câteva soiuri de roşii moştenite încă de pe vremea lui Ceauşescu de la un fost inginer agronom din zonă.

Deşi experimentul de altoire a roşiei cu cartoful, testat în premieră în România, în acest an de către Vali Cucu din Bălţăteşti i-a dat curaj, nu-l vede ca pe un business propriu, pentru el este doar pasiunea, care aşa cum însuşi spune, dă idei altora, care peste ani îşi vor aminti de un iubitor de agricultură de pe meleagurile ce au fost odată ale povestitorului Ion Creangă.

Simona VASILIU