Romașcanii vor terenuri în Parcul Primăriei

Peste 100 de romașcani cer în instanță retrocedarea unor terenuri sau clădiri, iar Primăria Roman duce propriul război, pentru ca terenurile să fie înapoiate proprietarilor, dar să nu afecteze locurile dintre blocuri sau spațiile verzi deja amenajate. Numai pe Legea 10, Romanul a avut 582 de solicitări de retrocedare, din care 121 se mai află încă la comisie și șase în instanță deoarece părțile nu au fost mulțumite de decizia comisiei. Pe Legea 18, a fondului funciar, lucrurile stau mai bine, în sensul că din cele 3.103 dosare, doar 12 mai sunt la comisie și alte trei se dezbat în instanță. „Am discutat cu juriștii Primăriei pentru a continua să combatem în instanță unele cereri care nu sunt conforme cu realitate. Unii romașcani cer retrocedarea unor terenuri, dar pe unele sunt construite blocuri, pe altele sunt trotuare sau utilități. Mulți vor să le ia pe amplasamentul pe care au acte că le-au avut acum 30-40 de ani. Cei care înțeleg că nu pot lua pe același loc, vor în zonă centrală, chiar și în parcurile din fața Primăriei sau de la Casa de Cultură. Este greu să readuci lucrurile cum erau acum 20-30 de ani. Din punctul meu de vedere, s-a greșit în instanță că s-a aprobat retrocedarea unor terenuri între blocuri sau pe locuri de joacă. E greu să construiești case sau spații comerciale între blocuri. Mă bucură inițiativa privată, dar ea trebuie să fie în locuri unde realitatea corespunde. Între blocuri abia respirăm”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

În Roman, de-a lungul ultimilor ani, s-au iscat conflicte pentru trei terenuri, două de pe Bulevardul Roman Mușat și unul de pe Cuza Vodă. Un spațiu pentru cabinete medicale a fost ridicat între blocuri, în alt caz s-a blocat accesul spre un bloc și, în ultimul, construcția unui spațiu comercial s-a făcut cu tăierea unui copac sădit de locatari.

Tot pe linie de urbanism, Primăria Roman mai are și alte litigii cu proprietarii care nu-și îngrijesc spațiile, majoritatea fiind tot imobile retrocedate în ultimii ani. Dacă pentru fostul Cinematograf Vasile Alecsandri, de pe centrul vechi, s-a intrat în normalitate, proprietarii achitând și amenzile și costul demolării imobilului care punea în pericol viața trecătorilor, o problemă este acum clădirea de vizavi, care se află în proprietatea unei instituții bancare din București. Autoritățile romașcane nu au recuperat contravaloarea amenzilor date pentru faptul că această clădire nu este protejată și speră ca, în timp, să o poată prelua în proprietate.