Romașcanii sunt rugați să-și asigure locuințele

Începând cu luna august a anului trecut a intrat in vigoare legea privind asigurarea obligatoriei a locuinței împotriva dezastrelor naturale. Obligativitatea asigurării locuinței se aplică atât persoanelor juridice, cât și celor fizice, dar doar pentru imobilele cu această destinație.  Deși legea este în vigoare, ea nu este aplicată cu strictețe în Roman. Autoritățile locale nu se grăbesc să-i amendeze pe cei care nu și-au asigurat locuințele, însă le atrag atenția că nici nu îi vor putea ajuta în caz de calamitate.

„Legea este în vigoare, dar nu neapărat aplicată”, a declarat Lucian Micu, viceprimarul municipiului Roman. ”Fiecare proprietar de imobil cu destinația de locuință are această obligație. Noi preferăm să facem recomandări proprietarilor, decât să aplicăm amenzi. Le expunem avantajele. Trebuie să înțeleagă că în cazul unor catastrofe pot beneficia de bani în funcție de valoarea poliței. De asemenea, mai există variante de la societățile de asigurare care, pentru sume modice suplimentare, au introdus și alte riscuri, cum ar fi inundațiile provocate de vecini sau defecțiuni la instalațiile interioare ce pot provoca pagube”.

Polița obligatorie cerută de lege înseamnă asigurarea locuinței împotriva alunecărilor de teren, cutremurelor și inundațiilor. Valoarea asigurată este de 20.000 de euro (pentru clădirile din beton, cărămidă sau lemn) și de 10.000 de euro (pentru cele din chirpici). „Facem recomandarea populației să-și asigure locuințele, pentru că autoritățile locale sau centrale nu vor putea inerveni pentru despăgubire sau sprijin pentru remedierea efectelor unui dezastru natural”, a mai precizat viceprimarul Micu.

De precizat este faptul că romașcanii care nu-și asigură locuințele riscă amenzi între 100 și 500 de lei. Pe de altă parte, fiecare familie are, în medie, de achitat pentru această asigurare obligatorie circa 20 de euro pe an.