Risc de pestă porcină

pesta porcina

* Direcţia Sanitară Veterinară Neamţ avertizează fermierii şi administratorii fondurilor de vânătoare asupra efectelor virusului nimicitor

Asupra ţării noastre şi, implicit, asupra judeţului Neamţ, planează riscul de răspândire a unei boli specifice porcilor, pentru care nu există tratament şi nici vaccin eficient. Practic, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ a primit o atenţionare de la autoritatea de resort privind riscul de pestă porcină africană. Aceasta este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, care afectează porcii domestici şi sălbatici, deopotrivă.

„Evenimentele epidemiologice de la începutul acestui an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pestă porcină africană la porci mistreţi din state membre ale Uniunii Europene (Lituania şi, recent, Polonia), fac necesară avertizarea publicului larg din România cu privire la evoluţia acestei boli”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Procentul de îmbolnăviri şi mortalitate este foarte ridicat, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii şi a restricţiilor impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

„Până la această dată nu am fost informaţi despre importuri  de carne de porc care să fi ajuns în Neamţ din cele două zone afectate din UE şi subliniez că efectuăm control permanent al mişcării intercomunitare de animale vii, fiind în alertă privind riscul de pestă porcină”, ne-a declarat dr. Constantin Lipan, directorul adjunct al DSVSA Neamţ.

Animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor. Despre risc şi simptomele bolii au fost informaţi şi fermierii, operatorii economici, asociaţiile de crescători de animale şi admistratorii fondurilor de vânătoare, cărora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcină africană.

În ţările unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp, arată ANSVSA, precizând că, până în prezent, boala nu a fost confirmată în România.

„În vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetăţenii sunt rugaţi să contribuie la depistarea şi anunţarea timpurie a cazurilor de boală şi să comunice oricărui medic veterinar de liberă practică împuternicit, medicului veterinar oficial sau direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, orice caz la porcinele domestice şi sălbatice care prezintă semne de boală, sau unde a observat o creştere a îmbolnăvirilor sau a cazurilor de moarte”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Semnele de boală sunt starea febrilă, roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 – 48 de ore înaintea morţii, vomă, diaree -uneori cu sânge. În cazul unei suspiciuni de îmbolnăvire, trebuie anunţată DSVSA Neamţ.

Geanina NICORESCU