Rezultate de excepție la bursa muncii: Cu 76 de persoane angajate, județul Neamț ocupă locul 3 pe țară

*La eveniment, în Neamț au participat un număr record de persoane, respectiv 1.101 și 109 agenți economici
*Vineri, la nivel de țară, s-au prezentat 34.901 de invitați și 2.630 de firme
După Bursa Generală a Locurilor de Muncă, de vineri, 20 aprilie, cu 76 de persoane angajate pe loc, la nivel național, județul Neamț a obținut un rezultat foarte bun, respectiv locul 3, primele două locuri fiind ocupate de Constanța și Hunedoara. Pe lângă acești nemțeni norocoși, reprezentanții firmelor au mai triat încă 325, care urmează să susțină interviul final. În total, când s-a tras linie, organizatorii, respectiv Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț au centralizat 109 de agenți economici, din care 39 la Piatra Neamț, 38 la Roman și 32 la Târgu Neamț, care au oferit 1.043 de posturi. Principalele ramuri de activitate au fost în construcții (zugrav, zidar, fierar-betonist, dulgher, lăcătuș mecanic) și servicii (vânzător, ospătar, barman, patiser, bucătar, șofer și asistent manager. În ordine, cele mai multe posturi au fost în municipiul Piatra Neamt (410), municipiul Roman (344) și orașul Târgu Neamț (289). La eveniment s-au prezentat 1.101 de persoane, din care 614 la Piatra Neamț, 305 la Roman și 182 la Târgu Neamț. Ca urmare a acestei acțiuni, 7 persoane cu studii superioare și-au găsit un loc de muncă, respectiv consultant asigurări – 3, asistent manager-doi și câte unul de inginer textile și inginer petrolist. La Târgu Neamț, după terminarea târgului, Agenția de Șomaj Neamț, prin directorul executiv Daniel Chirilă a organizat o masă rotundă, unde au fost invitați angajatorii și autoritățile locale pentru discutarea unor probleme legate de criza forței de muncă din industrie.
„Bursa din acest an a fost cea mai mare care a fost organizată până acum, dacă ținem cont de numărul mare de participanți, respectiv peste o mie. Pentru reușita acestui eveniment au fost mobilizat toți șomerii din evidență pentru care corespundeau posturile ofertate. Și la Târgu Neamț au fost rezultate de excepție, dacă ținem cont de numărul important de firme și persoane prezente. Tot acolo, după finalizarea bursei am organizat o masă rotundă cu reprezentanții firmelor și cu autoritățile locale, unde am discutat o serie de probleme legate de piața forței de muncă și măsurile luate de agenția de șomaj pentru a se atenua actuala criză de forță de muncă. Dorim să începem activitatea de finanțare a ucenicilor de la locul de muncă și să aducem pe piața muncii aproximativ 5.000 de tineri NEETs. În plus, am vrea să activăm și persoanele apte de lucru din familiile beneficiare de venitul minim garantat”, ne-a declarat Daniel Chirilă, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț.
Anul trecut, la acțiunea similară, au răspuns chemării organizatorilor 110 agenți economici și 1.041 de persoane. Din numărul total de agenți economici participanți, 45 au fost la Piatra Neamț, 45 la Roman și 20 la Târgu Neamț. Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în municipiul Piatra Neamt (436), următorul fiind municipiul Roman (309) și orașul Târgu Neamț (202). Din numărul total de participanți, 598 au fost din Piatra Neamț, 320 de la Roman și 123 din Târgu Neamț. Ca urmare a acestei acțiuni, 86 de persoane au fost angajate pe loc și 370 au fost selectate în vederea încadrării.

*La bursă, la nivel de țară, s-au prezentat 34.901 de persoane și 2.630 de agenți economici

Vineri, după centralizarea datelor, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a transmis un comunicat de presă, unde s-au prezentat rezultatele finale. “La Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată la 20 aprilie 2018, au fost prezenţi 2.630 de agenţi economici, din care 28 de angajatori de inserţie, care au oferit 44.721 locuri de muncă. La acest eveniment, desfășurat la nivel naţional au fost prezente 34.901 persoane, din care 1.438 au făcut parte din categoria celor marginalizate social. În total, 12.860 de participanți au fost selectați în vederea încadrării (din care 29 marginalizați social), iar 816 au fost angajați pe loc, 42 având studii superioare. Principalele ramuri de activitate au fost: hoteluri şi alte facilităţi de cazare (146), construcţii de clădiri (104), agricultură, vânătoare şi servicii anexe( 62). Cameristă (51), lucrător comercial (37), ospătar (33), mecanic (30), muncitor necalificat (138), sunt principalele meserii în care au fost încadrate pe loc cele 774 de persoane fără studii superioare. Din cele 42 de persoane cu studii superioare angajate, cele mai multe au fost în ocupații de inginer (9), asistent manager (7), consilier vânzări (6) și consultant credit (5).
Judeţele cu cele mai multe locuri de muncă ocupate pe loc sunt: Constanţa 163 de persoane, Hunedoara 156, Neamţ 76, Iaşi 57 și Botoşani 54. Evaluarea finală a rezultatelor Bursei Generale a Locurilor de Muncă va fi realizată la o lună după eveniment.
V. ANDRIEȘ