Retrospectivă 2016: Complexul Muzeal Județean Neamț a atras peste 230.000 de vizitatori

 

*Cele mai vizitate unități muzeale au fost muzeul Cetatea Neamț și Casa memorială „Ion Creangă“ din Humulești * Peste 6.000 de nemțeni au vizitat, în perioada 21 septembrie – 31 octombrie, expoziția «Aurul și argintul antic al României», situând orașul Piatra Neamț în rândul orașelor cu tradiție în activitatea muzeală

O trecere în revistă a activității Complexului Muzeal Județean Neamț în cursul anului 2016 a fost realizată ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de către cei doi directori ai unității, Iulian Ghercă și Dorin Nicola. Alături de activitățile expoziționale, a fost ilustrată și munca de cercetare arheologică desfășurată atât în Piatra Neamț, cât și în orașele și comunele limitrofe, prilejuind creșterea numărului de bunuri arheologice din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț, precum și realizarea unor studii de specialitate.

Între numeroasele activități organizate, pe parcursul anului 2016, de instituția nemțeană s-a remarcat expoziția „Aurul și argintul antic al României“, manifestare care a atras un număr record de vizitatori.

„«Perla coroanei» de anul trecut a fost, fără îndoială, expoziția «Aurul și argintul antic al României», desfășurată în perioada 21 septembrie – 31 octombrie, expoziție care a reunit peste 1.000 de piese arheologie din metale prețioase, descoperite pe teritoriul României, și a adunat la Piatra Neamț peste 6.000 de vizitatori, clasând astfel orașul nostru în topul orașelor care au vernisat și itinerat această expoziție, gândită și pusă în practică de Muzeul Național de Istorie a României. Cu siguranță, la succesul expoziției a contribuit și faptul că pe întreaga perioadă a evenimentului au fost organizate și activități conexe, precum un recital de muzică barocă, găzduit de Muzeul de Artă, dar și un concurs de desene destinat elevilor nemțeni. De asemenea, o expoziție extraordinar de interesantă a fost și cea dedicată împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Marele Război, expoziție ce a beneficiat de un parteneriat cu Muzeal Militar și Muzeal Național al României. O altă expoziție, care a adus la Piatra Neamț o serie de lucrări de o certă valoare, a fost «Ochii reginei», legată tot de împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Marele Război“, a declarat Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Figuri ilustre ale istorie naționale în expoziția „Portrete în istorie“

Alături de expoziții, muzeele nemțene au găzduit, de asemenea, numeroase ateliere de arheologie experimentală, șezători, simpozioane, lansări de carte, vernisaje, ateliere de desen sau ateliere de pedagogie muzeală.

„O activitate deosebit de necesară pentru dezvoltarea instituției noastre a fost participarea unui grup de 11 persoane la un program de perfecționare, intitulat «Programe educative în instituțiile culturale», care s-a desfășurat în luna octombrie, la Palatul Culturii din Iași. Activitatea de pedagogie muzeală a fost susținută și prin lansarea volumului de educație muzeală, «Atelier de creație și educație»“, a adăugat Iulian Ghercă.

Anul acesta, activitatea Complexului Muzeal a demarat în forță, prin organizarea unei expoziții de excepție. Este vorba despre expoziția „Portrete în istorie“, dedicată aniversării Zilei Unirii Principatelor Române. „Este o expoziție gândită cu prilejul zilei de 24 Ianuarie, reunind 33 de tablouri realizate de reprezentanți de marcă ai picturii românești. Sunt lucrări din patrimoniul național, realizate în secolul al XIX-lea, expoziția trebuind privită atât în cheie artistică, cât și istorică. Îi rugăm pe nemțeni să demonstreze, cu acest prilej, cât de importante sunt pentru ei cultura și istoria neamului și să viziteze această expoziție, deschisă la Muzeul de Istorie și Arheologie până la sfârșitul lunii martie“, a precizat șeful Complexului Muzeal.

Anul trecut, peste 230.000 de vizitatori au trecut pragul muzeelor nemțene, cele mai frecventate unități muzeale fiind muzeul Cetatea Neamț și Casa memorială „Ion Creangă“ din Humulești. „Prin cei peste 6000 de vizitatori ai expoziției «Aurul și argintul antic al României» am depășit unele dintre orașele cu tradiție în activitatea muzeală, cum sunt Sibiul sau Constanța, acest fapt arătând că linia pe care a pornit Complexul Muzeal Județean Neamț este una benefică, fiind adoptate toate mijloacele necesare pentru ca publicul să viziteze muzeele și să fie aproape de toate proiectele pe care le derulăm“, a subliniat Dorin Nicola, directorul adjunct al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Irina NASTASIU