Restructurări la Apa Serv, cu interese lovite și tentative de blocare

Ionut Catalin Dughir*De la 15 martie ar trebui să intre în vigoare o nouă organigramă a Apa Serv, din care dispar funcțiile de conducere deținute de Ioan Păcală, Petcu Victor Movilă, precum și de soțiile lui Radu Tudorel și Neculai Ivanov * Adunarea Generală a Acționarilor, devansată de pe 29 pe 10 martie, ar putea încerca să blocheze restructurarea

Consiliul de Administrație al Companiei Județene Apa Serv SA a adoptat Decizia nr. 3 din 02.03.2016, prin care se aprobă o nouă organigramă, care trebuie să intre în vigoare cu data de 15 martie.

Această organigramă reduce posturi de conducere. O reducere se face prin dizolvarea Direcției Comerciale, condusă acum de Petcu Victor Movilă, direcție care se împarte între direcțiile Tehnică și Economică. Totodată, dispare postul de coordonator zone, ocupat în prezent de Ioan Păcală. Dispare funcția ocupată acum de nevasta lui Radu Tudorel și se restructurează managementul activelor, fiind afectată funcția deținută de soția lui Neculai Ivanov.

„Se mai fac reduceri, pentru că activitatea se micșorează pe secțiile operaționale, respectiv exploatare, și atunci salariile scad. Noua organigramă nu afectează numărul de angajați, nu pleacă nimeni acasă, nu afectează nici un salariat executiv, ci numai funcții de conducere. Astfel se realizează o economie estimată de 300.000 de lei pe an“, a declarat Ionuț-Cătălin Dughir, directorul general al Apa Serv.

Conform directorului general, organigrama nouă nu a avut probleme în Consiliul de Administrație, dar ar putea avea în Adunarea Generală a Acționarilor, pe care încearcă să o controleze PSD. Inițial, AGA a fost convocată pentru 29 martie, dar după adoptarea deciziei de restructurare, adunarea a fost convocată pentru 10 martie. „Nimeni din Consiliul de Administrație al Companiei Județene Apa Serv SA nu s-a opus modificării organigramei. Au fost două abțineri pentru că doi membri ai CA au dorit ca aceasta să intre în vigoare mai târziu. Dar am spus că orice întârziere atrage după sine costuri în plus. Aprobarea acestei organigrame a deranjat și atunci a fost făcută astăzi (ieri – nota red.) o convocare de ședință AGA, pentru joi la ora 14:00, pe ordinea de zi a căreia este pus actul constitutiv, care trebuia să se dezbată pe 29, au mai adăugat completare Consiliului de Administrație cu noi membri, deși acesta, deocamdată, este complet. E posibil să se dorească înlocuirea unor membri, ca să poată exista majoritate pentru blocarea noii organigrame, ca să le permită celor afectați să mai tragă sforile, probabil. Așa se face că eu vreau să fac o restructurare, pentru eficientizarea companiei, însă agamanii, politic puși, vor să o blocheze“, a mai declarat Ionuț-Cătălin Dughir.

La Apa Serv sunt 11 agamani de la Consiliul Județean și doi de la comune, în condițiile în care la alte societăți există unul singur de la Consiliul Județean. Adunate, indemnizațiile agamanilor, chiar reduse la 1.000 de lei, cum s-a întâmplat în cea mai recentă ședință a Consiliului Județean, înseamnă 13.000 de lei pe lună și 156.000 de lei pe an. „Cu cei 300.000 pe care i-am putea economisi prin restructurare, rezultă că 456.000 de lei se dau degeaba!“, a exclamat Dughir.

Dacă agamanii „muncesc“ doar o oră sau cel mult două ore pe lună, nu la fel stau lucrurile cu angajații obișnuiți. „Tot pe ordinea de zi a AGA există un punct prin care vor să reducă indemnizația celor din Consiliul de Administrație. Dar aceasta este dată pentru muncă, pentru îndeplinirea unor indicatori, pe când agamanii nu au nici un indicator, nicio responsabilitate, nimic. Dacă facem un calcul pe oră, la valoarea actuală de 1.000 de lei și ținând cont că o ședință durează o oră, dar o punem la două ore, rezultă că agamanii câștigă 500 de lei pe oră. Dacă am lua acest câștig în calcul și pentru un salariat care muncește și are responsabilități, ar trebui să avem 168 de ore pe lună înmulțit cu 500 de lei, ceea ce înseamnă 84.000 de lei! Aceste calcule sunt în condițiile în care indemnizația agamanilor a fost redusă, dar cum ar arăta pentru indemnizația pe care o luau până acum, de 1.755 de lei, net!?“, a încheiat, retoric, Ionuț-Cătălin Dughir.

Mihael BALINT