Restituirea proprietăţilor, un proces anevoios şi de durată

Masuratori topo 1

* Un prim termen a fost deja depăşit!

Restituirea proprietăţilor preluate abuziv de comunişti e un proces anevoios şi de lungă durată… Cu siguranţă, a ştiut asta şi premierul Victor Ponta,  atunci când şi-a asumat răspunerea pentru Legea 165/2013, cea cu restituirile. A ştiut, dar n-avea încotro, presiunea mare vene de la CEDO, care, în primăvară, dăduse o amânare de două luni în privinţa defintivării procesului de restituire a proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

Acum, cele 83 de comisii locale constituite la nivelul judeţului Neamţ lucrează intens la inventarierea terenurilor. O treabă care avea ca termen de finalizare ziua de 20 septembrie 2013. Termen deja depăşit! Până la acea dată trebuia să se ştie necesarul de teren. De fapt, prin Legea 165 se stabileşte necesarul de teren ce trebuie restituit, necesarul existent,  în funcţie de care se decide modul de soluţionare a cererilor de restituire a proprietăţilor. Fireşte, cu respectarea principiului de restituire în natură, acolo unde asta se poate. Necesarul de teren nu este stabilit de cele 83 de comisii locale de inventariere recent contituite, ci de comisiile locale de aplicare a legilor funciare.

Între timp au fost trimise de la Bucureşti mai multe detalii tehnice, un fel de Ghid pentru completarea anexelor la Regulamentul de aplicare a Legii 165/2013. „Ghidul se adresează în special cadrelor tehnice care se ocupă cu aplicarea legii. Este foarte util pentru pregătirea datelor, în aşa fel încât ele să fie centralizate mai uşor. Atât la nivel de judeţ, cât şi la nivel de ţară. Practic, s-au standardizat oarecum formularele anexelor Legii 165. Asta ca datele să fie centralizate la fel, în mod unitar la nivel de ţară”, ne-a explicat Simion Stâncel directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ.

Marea problemă rămâne respectarea termenului care expiră pe 31 decembrie 2013! Atunci când ar trebui terminată inventarierea tuturor terenurilor ce urmează a fi retrocedate. Termen greu de respectat dacă judecăm lucrurile după cum merge, acum, această activitate  în teritoriu. Dar mai cu seamnă dacă luăm de bun tot ceea  ce zic primarii implicaţi direct în această acţiune. Este nevoie de mulţi bani, de timp şi mai ales de clarificări în privinţa terenurilor ce urmează a fi restituite. În această privinţă sunt multe încurcături, haturile dintre proprietăţi încă mai „dansează”, fac câte un pas la stânga ori la dreapta, înainte şi înapoi. E greu de presupus că în doar 3 luni se va rezolva ce nu s-a putut face din 1991 încoace.

Tina CONDREA